Merkel, despre Ucraina: Pacea şi libertatea "pot să fie rapid puse în discuţie"

Pacea şi libertatea "pot să fie rapid puse în discuţie", a apreciat cancelarul german Angela Merkel, evocând situaţia din Ucraina, într-un articol publicat vineri în cotidianul regional francez Ouest-France.

Urmărește
279 afișări
Imaginea articolului Merkel, despre Ucraina: Pacea şi libertatea "pot să fie rapid puse în discuţie"

Angela Merkel (Imagine: AFP./ Mediafax Foto)

"Săptămânile trecute ne arată că fostele şi periculoasele tipare de gândire nu sunt nicăieri interzise în cărţile de istorie. Pacea şi libertatea pot să fie rapid puse în discuţie, ne-o demontrează conflictul din Ucraina. Îngrijorarea creşte atunci când vezi că se formează noi prăpăstii şi linii de împărţire", scrie Merkel în acest articol.

Materialul este publicat alături de alte cinci mesaje din partea altor reprezentanţi ai ţărilor occidentale care participă vineri la comemorările de la 6 iunie, şi anume din partea preşedintelui Poloniei Bronislaw Komorowski, premierului britanic David Cameron, premierului canadian Stephen Harper, secretarului de Stat american John Kerry şi preşedintelui francez François Hollande.

"Eu ne doresc (...) să ne asigurăm de convingerile şi valorile noastre comune. Deoarece aceste convngeri şi aceste valori ne unesc în Europa. Ele sunt de neconciliat cu războiul, violenţa şi prejudecăţile. Fie, deci, ca 6 iunie să ne îndemne să ne urmăm angajamentul cot la cot pentru reuşita Europei, o Europă în care să domnească primatul dreptului şi nu legea celui mai puternic", conchide cancelarul german.

Preşedintele rus Vladimir Putin se întâlneşte cu Merkel vineri dimineaţa, înainte de începerea ceremoniilor oficiale dedicate Debarcării din Normandia, a anunţat marţi Kremlinul, adăugând că cei doi lideri au vorbit la telefon, marţi, despre Ucraina.

La rândul său, preşedintele francez îndeamnă la "păstrarea condiţiilor păcii, (ceea ce presupune) mai întâi să ştim să ne mobilizăm în jurul a ceea ce ne este comun (...). Europa este binele nostru comun. Este sarcina noastră să-l protejăm şi să-l facem să avanseze".

"Sărbătorirea (datei de) 6 iunie înseamnă să ai conştiinţa că nimic nu este câştigat definitiv, că declinul este în continuare posibil", continuă şeful statului francez. "Peste tot, valorile şi principiile exprimate de către Carta ONU sunt ameninţate. Peste tot, terorismul poate ataca. Atunci, (înseamnă că) nu am terminat, (că) este necesar să dăm dovadă de acelaşi angajament ca înaintaşii noştri faţă de libertate. Este necesar să facem totul pentru a soluţiona conflictele prin dialog. Nu trebuie să ezităm să ne asumăm, de fiecare dată când este necesar, responsabilităţile, în cadrul dreptului internaţional", mai scrie François Hollande.

La ceremoniile din Normandia participă 19 de şefi de stat şi de guverne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici