- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Merkel promite că va apăra euro, monedă pe care o consideră mai puternică decât marca germană
Cancelarul german Angela Merkel a promis vineri că va apăra euro, monedă pe care o consideră mai puternică decât fosta marcă germană, însă a avertizat că Europa trebuie să se pregătească de un "maraton" dur pentru recâştigarea credibilităţii pierdute în timpul crizei.
Angela Merkel (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)
"Rezolvarea crizei datoriilor de stat este un proces, care va dura câţiva ani", a declarat Merkel într-un discurs în faţa parlamentului german.
Cancelarul a cerut o abordare pe termen lung a integrării fiscale strânse în zona euro, cu o disciplină bugetară dură, şi a respins posibilitatea unei intervenţii de tip "relaxare cantitativă" a Băncii Centrale Europene (BCE).
"Banca Centrală Europeană are o responsabilitate diferită de cea a Fed (Rezerva Federală a SUA - n.r.) sau a Băncii Angliei", a arătat liderul german.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
-
Ziua alegerilor din SUA: Măsuri de securitate, luate în mai multe state americane
-
Viktor Orbán ia în batjocură ideea că România este mai bună decât Ungaria: „Cine crede asta, să se mute acolo”
Totuşi, ziarul Suddeutsche Zeitung scrie că Merkel este dispusă să accepte achiziţii mai ample de obligaţiuni de stat de către BCE pentru a câştiga timp până când intră în funcţiune mecanismele de control bugetar la nivelul zonei euro.
Merkel a respins din nou emisiunea de obligaţiuni comune la nivelul zonei euro ca soluţie anticriză, notând că astfel de operaţiuni ar încălca constituţia Germaniei.
Cancelarul a cerut consolidarea prerogativelor instituţiilor europene în privinţa controlului bugetelor naţionale prin modificarea tratatelor UE, dar şi utilizarea fondului de urgenţă al zonei euro pentru stabilizarea pieţelor.
Liderii UE se vor reuni la finele săptămânii viitoare la Bruxelles, summit-ul fiind considerat unul de importanţă crucială pentru viitorul zonei euro.
Bursele globale şi obligaţiunile statelor europene au continuat să recupereze teren vineri, datorită speranţelor că liderii zonei euro sunt aproape de un plan decisiv de combatere a crizei.
Declaraţiile lui Merkel pregătesc astfel terenul pentru o săptămână de discuţii intense la vârful UE, liderii politici încercând să ajungă la un consens pe un "pact fiscal" care să confere Comisiei Europene prerogative extinse în privinţa controlului bugetelor statelor din zona euro, să cuprindă sancţiuni dure pentru statele care încalcă reglementările europene şi să asigure integrarea fiscală accelerată la nivelul uniunii monetare.
Preşedintele BCE Mario Draghi a transmis joi un mesaj important pieţelor, indicând că instituţia este pregătită să intervină mai agresiv pentru rezolvarea crizeă dacă guvernele zonei euro vor subscrie propunerilor de integrare fiscală.
Merkel va merge luni la Paris pentru a prezenta, împreună cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, propunerile franco-germane de modificare a tratatelor UE.
Sarkozy a salutat joi apelurile Germaniei privind un nou tratat care să înăsprească disciplina fiscală în zona euro, însă, spre deosebire de Merkel, liderul francez nu a vorbit despre consolidarea prerogativelor Comisiei Europene sau ale Curţii Europene de Justiţie.
Sarkozy, care doreşte să câştige în primăvara anului viitor un nou mandat, a propus o Europă "interguvernamentală", în cadrul căreia preşedinţii şi premierii statelor din zona euro ar avea ultimul cuvânt de spus pe bugetele naţionale.
Opoziţia din Franţa îl acuză pe Sarkozy că promovează "un tratat de austeritate dictat de Germania".
Merkel a făcut o paranteză în timpul discursului din Bundestag pentru a respinge aceste acuzaţii.
Sarkozy va încerca vineri să-l convingă pe premirul britanic David Cameron să accepte modificarea tratatelor UE pe probleme de integrare fiscală la nivelul zonei euro fără a insista pe consolidarea influenţei Londrei pe chestiuni sociale şi juridice în defavoarea Bruxellesului.
Euroscepticii din coaliţia care susţine cabinetul Cameron fac presiuni pentru a-l determina pe premier să reducă relaţiile cu UE şi să obţină garanţii că eforturile de convergenţă fiscală din zona euro nu vor afecta interesele Londrei ca centru financiar global.
Surse apropiate liderilor din Germania şi Franţa au declarat că discursurile de joi şi vineri au fost coordonate pentru a se asigura că "nu sunt incompatibile".
Mai mulţi oficiali germani au lăudat "curajul" lui Sarkozy de a transmite populaţiei că Franţa va fi nevoită să-şi revizuiasă modelul social şi să scadă cheltuielile publice.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO