Cancelarul federal a declarat că, la discuţiile din Consiliul Nord-Atlantic (NAC) asupra Ucrainei şi Georgiei, "nu au existat diferenţe majore între aliaţi" asupra faptului că Rusia nu are dreptul să dicteze NATO pe cine ia aliaţi şi pe cine nu.
Preşedintele francez a exprimat un punct de vedere similar, afirmând că aliaţii au căzut de acord că summit-ul de la Bucureşti exprimă punctele de vedere comune ale Alianţei, iar unul dintre aceste puncte de vedere comune este că nimeni nu poate impune din afara Alianţei nimic.
Nicolas Sarkozy a mai precizat că, în cadrul discuţiilor din NAC, atunci când s-a ajuns la concluzia că NATO nu va avansa planuri de acţiune în vederea integrării (MAP) pentru Ucraiana şi Georgia, nu a sesizat "un dezacord deschis din partea SUA".
Referindu-se la problema Ucrainei şi Georgiei, Angela Merkel a afirmat că aceste două ţări vor trece "printr-un proces ponderat" până la atingerea tuturor criteriilor necesare integrării în Alianţa Nord-Atlantică.
Ea a vorbit de necesitatea parcurgerii "unei noi faze", a unui "proces intern" în cele două ţări, până la faza în care Ucraina şi Georgia vor primi planul de acţiune în vederea integrării.
Merkel a mai precizat că evaluarea celor două ţări va fi luată în discuţie la întâlnirea miniştrilor de Externe ale statelor membre NATO, care va avea loc în decembrie.
Cancelarul guvernului federal a menţionat, de asemenea, că nu au existat "diferenţe majore între aliaţi" asupra faptului că "Rusia nu are dreptul" să dicteze NATO pe cine ia aliaţi şi pe cine nu.