- Home
- Externe
- (03.05.2024, 11:32)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mesajul lui Emmanuel Macron pentru Europa. Preşedintele Franţei lansează un avertisment sumbru: Moldova, Lituania, Polonia, România ar putea fi ţintele Rusiei
- În 1940, după ce Franţa a fost învinsă de blitzkrieg-ul nazist, istoricul Marc Bloch a condamnat elitele franceze din perioada interbelică pentru că nu au reuşit să facă faţă ameninţării care se anunţa.
- Acum, Emmanuel Macron îl citează pe Bloch ca un avertisment că elitele europene sunt cuprinse de aceeaşi automulţumire fatală.
- Macron spune că Rusia nu mai are limite, iar ţările din Europa de Est, inclusiv România, ar putea fi ţintele lui Putin.
Urmărește
980 afișări
Preşedintele Franţei şi-a expus viziunea într-un interviu acordat publicaţiei The Economist la Palatul Elysée. Acesta a avut loc la câteva zile după ce a ţinut un mare discurs despre viitorul Europei. Criticii lui Macron au numit acest discurs un amestec de campanie electorală, interesul propriu obişnuit al Franţei şi vanitatea intelectuală a unui preşedinte care se gândeşte la moştenirea sa.
De fapt, mesajul lui Macron este pe cât de convingător, pe atât de alarmant. În interviul pentru The Economist, el a avertizat că Europa se confruntă cu un pericol iminent, declarând că "lucrurile se pot prăbuşi foarte repede". Dar el este afectat de lipsa de popularitate acasă şi de relaţiile proaste cu Germania. Ca şi alţi vizionari sumbri, el se confruntă cu riscul ca mesajul său să fie ignorat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Forţa motrice din spatele avertismentului lui Macron este invadarea Ucrainei. Războiul a schimbat Rusia. Sfidând dreptul internaţional, lansând ameninţări nucleare, investind masiv în armament şi în tactici hibride, aceasta a îmbrăţişat "agresiunea în toate domeniile de conflict cunoscute". Acum, Rusia nu mai cunoaşte limite, susţine preşedintele Franţei. Moldova, Lituania, Polonia, România sau orice altă ţară vecină ar putea fi ţintele sale. Dacă va câştiga în Ucraina, securitatea europeană va fi în ruine.
Macron refuză să excludă posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe frontul din Ucraina. Acest lucru a stârnit oroare şi furie din partea unora dintre aliaţii săi, dar el insistă că precauţia lor nu va face decât să încurajeze Rusia să continue: "Am fost, fără îndoială, prea ezitanţi prin definirea limitelor acţiunii noastre faţă de cineva care nu mai are niciuna şi care este agresorul".
Macron este ferm convins că, indiferent cine se va afla la Casa Albă în 2025, Europa trebuie să se debaraseze de dependenţa militară de decenii îndelungate faţă de America şi, odată cu ea, de reticenţa a lua în serios conceptul de hard power. "Responsabilitatea mea", spune el, "este de a nu o pune niciodată pe America într-o dilemă strategică care ar însemna să aleagă între europeni şi propriile interese în faţa Chinei". El cere ca o dezbatere "existenţială" să aibă loc în câteva luni. Aducând ţări din afara UE, precum Marea Britanie şi Norvegia, aceasta ar crea un nou cadru pentru apărarea europeană care să pună mai puţin povara pe umerii Americii. El este dispus să discute extinderea protecţiei oferite de armele nucleare ale Franţei, ceea ce ar rupe dramatic de ortodoxia gaullistă şi ar transforma relaţiile Franţei cu restul Europei.
Cea de-a doua temă a lui Macron este că s-a creat un decalaj industrial alarmant, deoarece Europa a rămas în urma Americii şi a Chinei. Pentru Macron, acest lucru face parte dintr-o dependenţă mai largă în domeniul energiei şi al tehnologiei, în special în ceea ce priveşte energiile regenerabile şi inteligenţa artificială. Europa trebuie să răspundă acum, altfel s-ar putea să nu mai recupereze niciodată decalajul. El spune că americanii "au încetat să mai încerce să-i determine pe chinezi să se conformeze regulilor comerţului internaţional". Calificând Legea privind reducerea inflaţiei drept "o revoluţie conceptuală", el acuză America că se comportă ca şi China prin subvenţionarea industriilor sale critice. "Nu puteţi continua ca şi cum acest lucru nu se întâmplă", spune el.
Soluţia lui Macron este mai radicală decât a cere pur şi simplu ca Europa să egaleze subvenţiile şi protecţia americane şi chinezeşti. El doreşte, de asemenea, o schimbare profundă a modului în care funcţionează Europa. El ar dori să dubleze cheltuielile pentru cercetare, să dereglementeze industria, să elibereze pieţele de capital şi să ascută apetitul europenilor pentru risc. El este foarte dur în ceea ce priveşte distribuirea subvenţiilor şi a contractelor, astfel încât fiecare ţară să primească înapoi mai mult sau mai puţin ceea ce investeşte. Europa are nevoie de specializare şi de scară, chiar dacă unele ţări vor avea de pierdut, spune el.
Alegătorii simt că securitatea şi competitivitatea europeană sunt vulnerabile. Iar acest lucru duce la cea de-a treia temă a lui Macron, care este fragilitatea politicii europene. Preşedintele Franţei rezervă un dispreţ deosebit pentru naţionaliştii populişti. Deşi nu a numit-o, unul dintre aceştia este Marine Le Pen, care are ambiţia de a-l înlocui în 2027. Într-o lume tăioasă, promisiunile lor goale de a-şi consolida propriile ţări vor duce, în schimb, la divizare, declin, insecuritate şi, în cele din urmă, la conflict.
Ideile lui Macron au o putere reală şi s-a dovedit a fi prevăzător în trecut. Dar soluţiile sale ridică probleme. Un pericol este că acestea ar putea, de fapt, să submineze securitatea Europei. Planurile sale ar putea distanţa America, dar nu reuşesc să umple golul cu o alternativă europeană credibilă. Acest lucru ar lăsa Europa mai vulnerabilă în faţa Rusiei. De asemenea, ar fi pe placul Chinei, care a căutat mult timp să trateze Europa şi America separat, nu ca o alianţă.
Planurile sale ar putea, de asemenea, să cadă victimă structurii greoaie a UE. Acestea presupun ca cele 27 de guverne însetate de putere să cedeze controlul suveran asupra impozitării şi politicii externe şi să acorde mai multă influenţă Comisiei Europene, ceea ce pare puţin probabil. Dacă politica industrială a lui Macron va ajunge să aducă mai multe subvenţii şi protecţie, dar nu dereglementare, liberalizare şi concurenţă, aceasta ar cântări chiar asupra dinamismului pe care încearcă să îl sporească.
Şi ultima problemă este că Macron ar putea foarte bine să eşueze în politica sa - în parte pentru că este nepopular acasă. El predică necesitatea de a gândi la nivel european şi de a lăsa în urmă naţionalismul meschin, dar Franţa a blocat ani de zile construirea de conexiuni electrice cu Spania. El avertizează asupra ameninţării iminente a doamnei Le Pen, dar până acum nu a reuşit să hrănească un succesor care să o poată înlătura. El nu poate aborda o agendă care i-ar fi solicitat pe cei doi mari lideri postbelici, Charles de Gaulle şi Konrad Adenauer, fără ajutorul cancelarului german, Olaf Scholz. Cu toate acestea, relaţia lor este îngrozitoare.
Macron este mai clar cu privire la pericolele cu care se confruntă Europa decât liderul oricărei alte ţări mari. Atunci când leadership-ul este în lipsă, el are curajul de a privi istoria în ochi. Tragedia pentru Europa este că vorbele Casandrei a Franţei ar putea să cadă în urechi surde.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36