Mesajul Papei Francisc de Crăciun: "Trebuie să lăsăm iluziile efemerului pentru a merge la esenţial, intrând astfel în atmosfera Crăciunului real"

Naşterea Mântuitorului Hristos este sărbătoarea luminii, a speranţei, nu a efemerului şi indiferenţei, afirmă Papa Francisc în predica de Crăciun, denunţând transformarea sărbatorii în una de tip comercial şi lansând un apel la căutarea lui Dumnezeu, la găsirea ideilor esenţiale, a sensului vieţii.

Urmărește
926 afișări
Imaginea articolului Mesajul Papei Francisc de Crăciun: "Trebuie să lăsăm iluziile efemerului pentru a merge la esenţial, intrând astfel în atmosfera Crăciunului real"

Papa Francisc: "Naşterea lui Hristos, sărbatoarea luminii, trebuie eliberată de aspectul comercial" (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

"Pruncul Iisus se naşte şi ne adresează întrebări, ne cere să abandonăm iluziile efemerului pentru a merge la esenţă, ne cere să renunţăm la dorinţele noastre lacome, să renunţăm la nemulţumirile zilnice şi la tristeţea pentru lucruri de care ne plângem mereu că ne lipsesc. Trebuie să renunţăm la aceste lucruri pentru a regăsi, în simplitatea Pruncului Iisus, pacea, bucuria, sensul vieţii", a declarat Papa Francisc, potrivit ziarului La Repubblica, în omilia rostită de Crăciun în Catedrala Sfântul Petru de la Vatican.

Comentând un fragment al Evangheliei după Luca referitor la vestea Naşterii lui Hristos, Papa Francisc a adăugat: "Ni se dezvăluie un paradox: se vorbeşte despre rege, despre guvernator, despre liderii acelor vremuri, dar Dumnezeu nu se arată între ei; nu apare în sala solemnă a palatului regal, ci în sărăcia unei iesle; nu apare în fastul aparenţei, ci în simplitatea vieţii; nu surprinde în putere, ci în lucruri aparent mici. Pentru a-L întâlni, trebuie să ajungem acolo unde este, să ne micşorăm, să coborâm, să ne facem mici", a declarat adăugat Suveranul Pontif, care a profitat de ocazie pentru a lansa un nou semnal de alarmă referitor la situaţia copiilor afectaţi de războaie.

Papa Francisc a denunţat faptul că sărbătoarea Crăciunului a ajuns să fie marcată de materialism.

"Taina Crăciunului, care este sărbătoarea luminii şi bucuriei, ne lansează o provocare şi ne zdruncină, pentru că este, în acelaşi timp, taina speranţei şi a tristeţii. Aduce o anumită tristeţe, pentru că iubirea nu este primită, viaţa este respinsă. Acest lucru li se întâmplă lui Iosif şi Mariei, care găsesc închise uşile şi îl duc pe Iisus într-o iesle, deoarece pentru ei nu era loc de găzduire. Iisus se naşte respins şi în indiferenţa celor mai mulţi. Chiar şi astăzi suntem în această stare de indiferenţă când Crăciunul devine o sărbătoare în care protagonişti suntem noi, în loc de El; când luminile comercialului aruncă umbră asupra luminii lui Dumnezeu; când alergăm după cadouri, dar rămânem insensibili la cei care sunt marginalizaţi. Aspectele lumeşti au luat ostatic Crăciunul, trebuie să îl eliberăm", a subliniat şeful Bisericii Catolice.

"Trebuie să lăsăm iluziile efemerului pentru a merge la esenţial, intrând astfel în atmosfera Crăciunului real alături de păstori, cei care în vremea Naşterii lui Hristos erau marginalizaţi, dar care au fost invitaţi, da, chiar ei, pentru că, în realitate, nimeni nu este marginalizat în ochii lui Dumnezeu. Dumnezeu este cu cei care aparent sunt ultimii, cu cei părăsiţi, cu cei mai slabi, cum ar fi copiii victime ale războaielor, ale migraţiei, ale sărăciei, ale foametei, abandonului şi avortului", a continuat Papa Francisc, potrivit ziarului Corriere della Sera.

"Întruparea, un eveniment central al creştinismului, este slavă, bucurie, lumină, este frumuseţea de a fi iubiţi de Dumnezeu", a insistat Suveranul Pontif.

"Crăciunul are savoarea speranţei, întrucât, în pofida întunericului din noi, lumina lui Dumnezeu străluceşte. De la Naştere, Dumnezeu, cel Etern, Infinit, este mereu cu noi: nu este departe, nu trebuie să-L căutăm pe orbită sau în vreo idee mistică; este aproape, s-a făcut şi om şi nu va abandona niciodată firea umană, pe care a însuşit-o. În această noapte sfântă a venit harul lui Dumnezeu, darul său gratuit. Trebuie să fim ca păstorii marginalizaţi: cine este sigur de sine, cine este autosuficient să rămână acasă cu ale lui; păstorii însă au pornit la drum fără întârziere. În acelaşi fel, şi noi trebuie să ne lăsăm chemaţi de Hristos, să mergem spre El cu încredere, să ne lăsăm în voia Lui începând cu lucrurile din noi în care ne simţim marginalizaţi, începând cu neputinţele noastre. Să ne lăsăm pătrunşi de iubirea care ne mântuieşte, să ne apropiem de Dumnezeu care se apropie de noi (...)! Naşterea lui Hristos este lumină şi pace!", a încheiat Papa Francisc.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici