- Home
- Externe
- (19.05.2023, 18:33)
- Alexandru Stan
18+ Mesopotamia - leagănul civilizaţiei şi locul primului sărut consemnat din istoria omenirii
Oamenii din antichitate se sărutau de mai mult timp decât credea, arată un studiu.
Urmărește
1188 afișări
British Museum
Mesopotamienii au ilustrat arta erotică înaintea indienilor
Un studiu publicat în revista Science arată că primele dovezi scrise ale sărutului romantic datează de acum 4.500 de ani, în Mesopotamia, şi nu de acum 3.500 de ani, în India, cum se credea anterior.
Cercetătorii au analizat texte antice scrise în cuneiform şi au găsit referinţe la sărut şi la bolile transmise prin acesta.
Studiul sugerează că sărutul romantic ar putea fi chiar mai vechi decât scrierea şi că ar fi avut un rol în selecţia partenerilor şi în evoluţia patogenilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Autorii studiului spun că sărutul este o practică complexă şi fascinantă, care merită mai multă atenţie din partea ştiinţei.
Ei speră că cercetările lor vor stimula noi descoperiri despre istoria şi semnificaţia sărutului, transmite Smithsonian.
O frescă (cea din imagine) ilustrează un cuplu de doi babilonieni dezbrăcaţi (persoana cu barbă din partea de jos este bărbat, persoana de sus cu părul lung este femeie) care se sărută şi fac sex într-un pat, pe la 1800 î.Hr. Relicva este expusă la Muzeul Britanic din Londra.
Oamenii Homo Sapiens şi oamenii de Neanderthal se sărutau
Există dovezi clare că strămoşii noştri arhaici au întreţinut relaţii sexuale cu oamenii de Neanderthal – dovada poate fi văzută în ADN-ul nostru.
Oamenii de ştiinţă care studiază placa dentară de la fosilele de Neanderthal au descoperit semnătura genetică a unui microorganism vechi de 48.000 de ani care se găseşte şi astăzi în gura oamenilor moderni şi este diferit de cele ale neandertalienilor.
Cum a ajuns acolo?
Sărutul este o posibilitate certă, deşi nu singura, deoarece cele două specii ar fi putut, de asemenea, să fi împărţit o masă.
Arta erotică, practicată de zeci de mii de ani
Indicii există şi din artă şi arheologie. O figurină din Ain Sakhri, veche de 11.000 de ani şi sculptată de Cultura Natufiană ce a existat în Israelul şi Siria de azi, reprezintă cel mai vechi obiect de artă erotică.
Înfăţişează o femeie şi un bărbat făcând sex, în timp ce pare că se sărută pasional.
Scrierea cuneiformă a apărut în jurul anului 3200 î.Hr. şi timp de câteva sute de ani părea limitată la texte administrative banale
După un timp, poate în mod inevitabil, subiectul relaţiilor amoroase şi-a găsit drumul în comunicarea pe cale scrisă şi în literatură – s-au descoperit scrisori şi consemnări referitoare la sărut, unele vechi de 4,500 ani.
.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe