Metafora lui Tusk pentru lovitura de graţie a lui May, care a convocat anticipate: Este o răsturnare de situaţie demnă de Hitchcock

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a catalogat mişcarea Theresei May de a cere alegeri anticipate în Marea Britanie drept „o răsturnare de situaţie demnă de Alfred Hitchcock".

Urmărește
7391 afișări
Imaginea articolului Metafora lui Tusk pentru lovitura de graţie a lui May, care a convocat anticipate: Este o răsturnare de situaţie demnă de Hitchcock

Metafora lui Tusk pentru lovitura de graţie a lui May, care a convocat anticipate: Este o răsturnare de situaţie demnă de Hitchcock (Imagine: Hepta)

Tusk a numit decizia premierului britanic de a convoca alegeri anticipate o întorsătură demnă de regizorul născut în Regat, căruia îi este atribuit citatul un film bun „ar trebui să înceapă cu un cutremur şi să fie urmat de o tensiune continuă", potrivit Gândul.
 
Premierul britanic Theresa May a anunţat că va înainta miercuri solicitarea de organizare a alegerilor anticipate pentru data de 8 iunie 2017, către Camera Comunelor, unde măsura trebuie aprobată cu o majoritate de două treimi, în încercarea de a apăra Brexitul, comentând că „ţara ajunge la un consens, dar asta nu se întâmplă şi la Westminster". 
 
Iniţial, preşedintele Consiliului European a anunţat pe Twitter că a vorbit cu May despre decizia de a convoca un nou vot pe 8 iunie, apoi a comparat această mişcare cu o scenă gândită de marele maestru al suspansului de la Hollywood, informează jurnaliştii de la The Independent. 
 
„Hitchcock a fost cel care a regizat Brexit: mai întâi un cutremur, apoi tensiunea creşte", a scris Tusk pe Twitter. 
 
 
 
După ce a repetat până la obsesie în mai toate interviurile că nu va declanşa alegeri anticipate după referendumul privind Brexit, premierul britanic Theresa May a făcut marţi exact asta: a solicitat alegeri anticipate pentru data de 8 iunie 2017, cu trei ani înainte de termenul din 2020. Cu un avans în sondaje al conservatorilor de 15-20% în faţa laburiştilor, gestul liderei din Downing Street 10 este văzut ca unul pur politic de a-şi spori puterea şi susţinerea parlamentară, într-un moment în care laburiştii par pierduţi în haos. Deşi există riscul ca unii votanţi conservatori să „dezerteze”, pentru că nu îşi doresc un „hard Brexit”, aşa cum e promovat de May, câştigarea alegerilor pare un lucru sigur pentru conservatori.
 
Justificarea Theresei May pentru alegeri anticipate este că partidele de opoziţie nu sunt de acord cu planurile sale privind Brexit, iar o victorie clară în alegeri ar însemna practic o susţinere clară a populaţiei pentru planurile sale privind Brexit-ul. Practic, asistăm la un al doilea referendum britanic privind Brexit-ul, cu toate că nu mai există cale de întoarcere, după cum spune May, odată ce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona a fost activat în luna martie. Tocmai acest lucru face ca susţinerile lui May, că opoziţia încearcă să anuleze Brexit-ul, să fie puse sub semnul întrebării. De fapt, după Cameron, May îşi organizează plebiscitul ei, pentru a câştiga putere de negociere atât pe plan politic intern, cât şi în exterior, cu UE, unde frecuşurile politice interne britanice privind Brexit-ul au erodat credibilitatea Marii Britanii la masa negocierilor.
 
Premierul britanic Theresa May a anunţat că va înainta miercuri solicitarea de organizare a alegerilor anticipate pentru data de 8 iunie 2017, către Camera Comunelor, unde măsura trebuie aprobată cu o majoritate de două treimi. Ultimele alegeri generale din Marea Britanie au avut loc în 2015, fiind câştigate de conservatori, însă acum May spune că este nevoie de anticipate, pentru că opoziţia nu îi susţine planurile privind Brexit-ul, în ciuda referendumului din 2016.
 
Partidele de opoziţie - laburişti, UKIP, liberal-democraţii şi naţionaliştii scoţieni - au anunţat deja că sunt de acord cu alegerile anticipate, începând deja declaraţiile electorale anti-Brexit şi anti-conservatori. După ce laburiştii au anunţat că vor vota pentru alegeri anticipate în Parlamentul britanic, declanşarea acestei proceduri este ca şi asigurată, Parlamentul urmând să fie dizolvat pe data de 3 mai.
 
„Să eliminăm riscul nesiguranţei şi instabilităţii”, a spus May, care a adăugat că a luat această măsură cu reţinere, dar că se va lupta pentru ea, conform The Guardian.
 
 
 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici