Metropolă chineză, afectată de trei zile de o poluare atmosferică intensă – FOTO
Scăzând în raport cu o zi înainte, poluarea atmosferică atingea în continuare un nivel care depăşeşte de 30 de ori plafonul preconizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la Harbin, aglomeraţie urbană cu peste zece milioane de locuitori.
„Ceaţa este mai puţin densă decât ieri, dar este în continuare dezgustătoare”, a declarat o studentă chineză, Song Ting, în vârstă de 21 de ani, contactată prin telefon de la Beijing.
Un inginer în vârstă de 25 de ani, Zhao Yang, a declarat la rândul său: „Ieri era mai rău. Se respira greu. Nu vezi prea multă lume pe străzi şi unii îşi pun trei măşti înainte de a ieşi”.
„Apocalipsă” la Harbin, titrau marţi divese ziare din ţară, din ce în ce mai îngrijorate de degradarea mediului.
Presa publica în special fotografii cu locuitori având feţele acoperite cu măşti filtrante, pierduţi într-o ceaţă în care vizibilitatea era redusă la câteva zeci de metri.
„Ceaţa” din Harbin, capitala provinciei Heilongjiang, s-a acumulat în timp ce oraşul punea în funcţiune sistemul de încălzire în apropierea iernii, care este deosebit de grea în această regiune frontalieră Siberiei.
China, a doua economie a planetei şi prima piaţă mondială de automobile, îşi vede mediul ameninţat de numeroasele sale industrii poluante, de traficul rutier în expansiune constantă şi delăsarea în ceea ce priveşte preocuparea de a proteja ecosistemele.
În plus, ţara îşi obţine peste 70 la sută din energie din arderea cărbunelui, ceea ce o face principalul producător mondial de gaze cu efect de seră.
Guvernul a anunţat în iunie vă va face oficialii locali responsabili de ameliorarea calităţii aerului din oraşele lor.
Municipalitatea din Beijing şi-a anunţat joi intenţia de a instaura un sistem de circulaţie a automobilelor alternativ în zilele în care calitatea aerului este deosebit de degradată.
Poluarea aerului a contribuit la decesul prematur a 1,2 milioane de persoane în China în 2010, a estimat organizaţia Health Effects Institute, într-un studiu apărut în martie.