Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, în vizită privată la Hamburg: Germania "să nu dea lecţii" Turciei

Germania trebuie să înceteze să dea "lecţii" Turciei în domeniile drepturilor omului şi democraţiei, a afirmat, marţi seară, Mevlüt Cavusoglu, ministrul turc de Externe, într-un discurs rostit la un miting electoral desfăşurat în curtea Consulatului turc din oraşul german Hamburg.

Urmărește
1514 afișări
Imaginea articolului Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, în vizită privată la Hamburg: Germania "să nu dea lecţii" Turciei

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, în vizită privată la Hamburg: Germania "să nu dea lecţii" Turciei

Situaţia riscă să conducă la escaladarea tensiunilor în relaţia dintre Germania şi Turcia.

Autorităţile germane au interzis participarea demnitarilor turci la evenimente electorale programate în Germania în perspectiva referendumului pe care Turcia îl va organiza pentru sporirea prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. În acest context, Mevlüt Cavusoglu a venit în vizită privată în Germania şi, dat fiind că evenimentele electorale erau interzise în spaţii publice, a organizat o reuniune cu cetăţeni turci în curtea reşedinţei consulului turc din Hamburg.

"Germania efectuează o campanie sistematică împotriva Turciei", a acuzat Cavusoglu, potrivit traducerii efectuate de postul turc N-tv, relatează revista Bild.

"Cetăţenii turci din Germania sunt supuşi constant presiunilor", a adăugat şeful diplomaţiei turce, subliniind că Turcia nu a manifestat niciodată ostilitate faţă de cetăţenii germani. "Turcia a considerat mereu Germania drept un stat prieten", a spus el.

"Vă rugăm, nu ne mai daţi nouă lecţii despre drepturile omului şi democraţie!", a cerut Cavusoglu Germaniei, amintind de măsurile de interzicere a mitingurilor electorale. "Aceste măsuri sunt compatibile cu drepturile omului, cu libertatea de întrunire?”, a continuat el.

Tensiunile dintre Germania şi Turcia par să se amplifice. Luni, Guvernul cancelarului Angela Merkel a catalogat drept "inacceptabile" şi "deplasate" recentele declaraţii făcute de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la adresa Germaniei. Declaraţiile lui Recep Tayyip Erdogan sunt "absolut inacceptabile", reacţionat Peter Altmaier, şeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel, potrivit revistei Morgen, după ce liderul de la Ankara a acuzat Berlinul de "practici naziste". "Comparaţiile cu practicile naziste sunt mereu deplasate", a spus, la rândul său, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului german. Duminică, Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a declarat că anularea evenimentelor electorale ale comunităţii turce din Germania "nu este cu nimic diferită de practicile din perioada nazistă".

Recep Tayyip Erdogan a acuzat vineri seară Germania de susţinerea "terorismului", în contextul amplificării tensiunilor bilaterale din cauza situaţiei unui jurnalist cu cetăţenie germană, arestat de autorităţile turce şi considerat de Ankara "terorist şi agent secret german". Relaţiile dintre Berlin şi Ankara, afectate deja de refuzul Germaniei de a condamna vehement complotul militar produs în Turcia în iulie 2016, continuă să se înrăutăţească. Într-un discurs rostit vineri seară la Istanbul, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că Deniz Yücel, cetăţean german de origine turcă şi corespondent al publicaţiei Die Welt, este agent german şi membru al organizaţiei separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup insurgent considerat terorist de către Ankara. Berlinul cere insistent de câteva zile eliberarea lui Deniz Yücel, arestat în Turcia sub acuzaţia de propagandă şi instigare la ură.

"În calitatea de reprezentant al PKK şi de agent german, acest individ s-a ascuns o lună într-un consulat al Germaniei", a acuzat Erdogan. "Aceşti oameni trebuie judecaţi pentru asistenţă oferită terorismului", a adăugat preşedintele Turciei, referindu-se la presupusul sprijin acordat de autorităţile germane.

Regimul Recep Tayyip Erdogan este furios şi pentru că autorităţile germane au interzis participarea unor miniştri turci la evenimente electorale organizate pentru comunitatea turcă din Germania înaintea referendumului pe tema introducerii sistemului prezidenţial în Turcia. Criticii susţin că Recep Erdogan, acuzat oricum de tendinţe autoritariste, încearcă să modifice Constituţia Turciei pentru a avea atribuţii executive depline.

După ce autorităţile au interzis participarea unor miniştri turci la evenimente de campanie pe teritoriul german, ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, a denunţat o "abordare fascistă". "Obstrucţionarea evenimentelor din Germania este un semn al standardelor duble aplicate de Germania şi Occident", a acuzat, la rândul său, Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, recomandând Berlinului "să înveţe să se comporte dacă vrea menţinerea relaţiilor" cu Ankara.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici