Mexic: autorităţile apelează la o tehnologie controversată pentru a declanşa ploaia

Autorităţile din Mexic au decis să apelează la o tehnologie controversată pentru a declanşa ploaia. Ţara se confruntă cu valuri de caniculă şi cu o secetă extremă.

Urmărește
976 afișări
Imaginea articolului Mexic: autorităţile apelează la o tehnologie controversată pentru a declanşa ploaia

Mexic: autorităţile apelează la o tehnologie controversată pentru a declanşa ploaia

Seceta extremă din Mexic a afectat recoltele, a dus la lipsa apei în multe comunităţi şi a provocat creşterea preţurilor la alimente. De aceea, guvernul încearcă să provoace ploaia, apelând la o tehnologie controversată numită însămânţarea norilor.

Proiectul a început în luna iulie. Acesta vizează 62 de comunităţi din nord şi nord-est, a anunţat Ministerul Agriculturii, potrivit CNN.

Însămânţarea norilor este o tehnologie descoperită pentru prima dată în anii 1940. De atunci, ea a fost utilizată în aproximativ 50 de ţări, inclusiv în SUA şi China. Şi Mexicul a experimentat modificarea vremii în ultimele decenii.

Cu toate acestea, unii oameni de ştiinţă sunt foarte prudenţi în ceea ce priveşte eficienţa însămânţării norilor şi avertizează că nu este o soluţie la secetă. Ei spun că ar trebui să se acorde mai multă atenţie unor modalităţi mai puţin costisitoare şi mai puţin sofisticate pentru a proteja resursele de apă.

„Are o istorie controversată, deoarece este foarte dificil să dovedeşti ceea ce faci din punct de vedere ştiinţific", a declarat, pentru CNN, Roelef Bruintjes, cercetător în domeniul modificării vremii la Centrul Naţional pentru Cercetare Atmosferică din SUA.

Pentru ca însămânţarea norilor să funcţioneze este nevoie mai întâi de un nor. Avioanele sau dronele injectează în nor particule care atrag picăturile de apă, crescând astfel şansele de producere a unor precipitaţii sau ninsori. Proiectul din Mexic implică pulverizarea de particule de iodură de argint în nori cu ajutorul unor avioane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici