- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mexicul devenea, în urmă cu un an, epicentrul gripei cu virus A/H1N1
Micuţul mexican Edgar Hernandez, în vârstă de cinci ani, a fost, în urmă cu un an, primul caz cunoscut de "gripă porcină" din lume, iar Mexicul a devenit epicentrul acestei boli care s-a transformat în scurt timp în pandemie.
Mexicul devenea, în urmă cu un an, epicentrul gripei cu virus A/H1N1 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
În prezent, Edgar se simte bine, iar Mexicul se reface după o traumă umană dar şi economică, al cărei bilanţ este de 1.200 de morţi şi aproximativ 2,3 miliarde de dolari pierduţi de economia naţională.
După un an în care au murit 17.000 de persoane în întreaga lume, se ştie că băieţelul nu a fost primul bolnav şi că virusul H1N1 a apărut cu câteva luni înainte în Mexic, dar şi în Statele Unite.
Edgar continuă să locuiască împreună cu părinţii în satul La Gloria, în apropierea unei ferme de porci, suspectată multă vreme că ar fi fost la originea răspândirii virusului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Părinţii săi au primit un ajutor nesemnificativ din partea autorităţilor locale, între care o maşină în uz, dar copilul se plânge că este ţinta ironiilor colegilor de şcoală. "Spun că sunt în continuare bolnav, că încă am gripă", povesteşte el.
"Vrea să devină medic, pentru a îngriji copiii care se îmbolnăvesc ca el", zâmbeşte mama lui, Maria Del Carmen.
Virusul provoacă în prezent mai puţină teamă în lume, dar experţii amintesc că pandemia nu s-a încheiat.
Mexicul a luat măsuri drastice, închizând şcoli şi universităţi, restaurante, teatre, cinematografuri şi situri arheologice prehispanice, foarte frecventate de turişti.
Turiştii au plecat, iar hotelurile s-au golit.
Impactul a fost evaluat la 0,3% din PIB, care a scăzut cu 6,4% în 2009. Gripa a apărut în plină criză economică mondială într-o ţară a cărei imagine era deja afectată de violenţele dintre cartelurile de droguri soldate cu numeroase victime.
Mexicul a pierdut 11,4% dintre turişti în 2009: 11,78 de milioane, faţă de 13,3 milioane în 2008, potrivit lui Miguel Torruco Marquez, preşedintele Confederaţiei naţionale a turismului. Dar este dificil de făcut disctincţie între impactul crizei şi cel al gripei.
În prezent, amintirea bolii nu mai descurajează turiştii, cel puţin nu mai mult ca gloanţele rătăcite în timpul schimburilor de focuri în plină stradă din Acapulco.
Virusul H1N1, care a luat locul altor virusuri în gripa sezonieră, "este sub control", afirmă ministrul Sănătăţii, doctorul Jose Angel Cordova.
Această criză a avut însă şi părţi bune. Astfel, epidemia de gripă din primăvara lui 2009 a determinat Mexicul să îşi consolideze dispozitivul de sănătate, subliniază Celia Alpuche, directoarea Institutului de diagnostic şi referinţă epidemiologice (INDRE).
Spitalele s-au adaptat, au fost dotate cu mijloace de diagnostic rapid şi aproape 700 de echipamente pentru respiraţie artificială, adaugă ministrul.
Au fost cumpărate 30 de milioane de doze de vaccin, pentru 110 milioane de locuitori. Aproximativ 28 de milioane de doze au fost administrate, dar numai populaţiei cu risc ridicat, între care personalul medical.
Ciudad de Mexico nu a renunţat la a obţine o indemnizaţie internaţională pentru că a fost vârful de lance în lupta împotriva virusului H1N1. "Nu este numai o problemă de bani", a explicat doctorul Cordova. "Ci şi pentru a încuraja alte ţări să reacţioneze ca noi în cazul unei alte pandemii: în cazul unei reveniri a H5N1 (gripa aviară) în Asia, riscăm ca ei să nu dea alarma, de teama unor pagube economice", conchide el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO