- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (21.11.2024, 09:33)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Mexicul votează desfiinţarea agenţiilor autonome, pentru reducerea cheltuielilor publice
Camera inferioară a Congresului mexican a aprobat miercuri o măsură de abolire a majorităţii agenţiilor autonome care reglementează unele sectoare economice şi asigură transparenţa guvernamentală, o reformă care ar putea agrava tensiunile cu SUA şi afecta ratingurile de credit, conform Reuters.
Urmărește
114 afișări
Mexicul votează desfiinţarea agenţiilor autonome, pentru reducerea cheltuielilor publice
Măsura se numără printre reformele constituţionale prezentate în februarie de fostul preşedinte Andres Manuel Lopez Obrador şi susţinute de actualul preşedinte Claudia Sheinbaum, care vizează reducerea cheltuielilor publice prin centralizarea aparatului de stat.
Parlamentarii din Camera Deputaţilor au votat cu 347 de voturi pentru, 128 împotrivă şi nicio abţinere, după ore întregi de dezbateri uneori aprinse, cu unele huiduieli şi insulte personale.
Joi este aşteptat un vot final privind obiecţiile la detaliile măsurii, înainte ca aceasta să treacă la Senat, unde partidul de guvernământ Morena deţine o largă majoritate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Xi Jinping a discutat cu Putin la câteva ore după revenirea lui Trump la Casa Albă
-
Gheorghe Falcă: Georgescu era aruncat la coşul de gunoi, dacă făcea parte din clasa politică
-
O importantă fabrică din România se închide. Producţia se mută în altă ţară. Sute de oameni vor fi concediaţi
Reforma propune desfiinţarea unor agenţii autonome, cum ar fi Cofece, autoritatea de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor IFT, autoritatea de reglementare în domeniul energiei CRE, autoritatea de reglementare în domeniul hidrocarburilor CNH şi biroul pentru informaţii publice şi protecţia datelor INAI.
Funcţiile acestora vor fi preluate de alte organisme guvernamentale, inclusiv biroul oficial de statistică, autoritatea electorală şi ministerele.
Analiştii avertizează că reforma ar putea duce la conflicte cu Statele Unite şi Canada, deoarece Acordul Statele Unite-Mexic-Canada (USMCA) impune o autoritate de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor, mai ales că pactul urmează să fie revizuit la mijlocul anului 2026.
Sheinbaum a declarat că „independenţa tehnică” a agenţiilor autonome va fi menţinută, iar dispoziţiile speciale vor asigura conformitatea cu cerinţele USMCA.
În timp ce susţinătorii acestei măsuri au declarat că o guvernanţă mai raţionalizată ar economisi aproximativ 5 miliarde de dolari pe an şi ar reduce corupţia, criticii au susţinut că aceasta ar priva de finanţare proiecte importante, ar reduce transparenţa şi supravegherea şi ar concentra puterea asupra executivului.
Unii analişti au avertizat, de asemenea, că măsura ar putea declanşa potenţiale retrogradări ale ratingului de credit pentru Mexic, care are în prezent ratinguri de investiţii din partea Fitch, Moody's şi S&P.
Reforma „implică o deteriorare suplimentară a cadrului instituţional al Mexicului, ceea ce creşte probabilitatea de retrogradare a ratingurilor de credit”, a declarat Gabriela Siller, director de analiză economică la Grupo Financiero BASE.
Agenţia de rating Moody's a retrogradat recent perspectiva Mexicului de la stabilă la negativă, citând slăbirea instituţională şi politică ce ameninţă economia şi conturile guvernamentale după o revizuire judiciară controversată.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Cum l-ar putea costa o noapte la hotel funcţia de secretar al apărării pe favoritul lui Trump
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe