Mexicul vrea despăgubiri economice, fiind ţara "cea mai afectată" de gripa porcină
Mexicul vrea să obţină o "despăgubire economică", fiind ţara "cea mai afectată" de epidemia de gripă A(H1N1), cu 64 de morţi şi 2.656 de bolnavi, conform celui mai recent bilanţ, pentru că alerta pe care a dat-o ar fi dus la evitarea unor prejudicii "enorme" în restul lumii.
Gripa porcină a dat o puternică lovitură industriei turistice din Mexic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Mexicul "intenţionează să ceară un sprijin sub formă de despăgubire economică, fiind ţara cea mai afectată" de virus, a declarat joi ministrul Sănătăţii, doctorul Jose Angel Cordova.
Doctorul Cordova va supune această solicitare următoarei adunări generale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care începe lunea viitoare la Geneva, unde urmează de asemenea să aibă întrevederi cu reprezentanţii celor mai dezvoltate şapte ţări din lume (G7), a adăugat el.
"Dacă alerta nu ar fi fost dată, prejudiciile pentru sănătate şi economie ar fi fost enorme" în ţările afectate imediat de virus, a explicat el, adăugând că Mexicul a dat "o informaţie la momentul oportun, clară, transparentă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Peste 1.000 de oameni au participat la Hora Unirii organizată de Călin Georgescu în parcul Tineretului din Capitală. A fost prezent şi George Simion
-
Mark Rutte, la Davos: Putin nu are dreptul de a-şi exprima veto-ul în privinţa aderării unei ţări la NATO
-
Ilie Bolojan a fost huiduit în timpul ceremoniilor de la Focşani dedicate Unirii Principatelor
Mexicul, focarul mondial de alertă al gripei, a "suferit costurile cele mai mari, pentru că nu existau informaţii consistente despre virus", iar alerta dată de Mexic "a permis limitarea răspândirii virusului în celelalte ţări", a explicat Ministerul Sănătăţii.
Mecanismele de despăgubire au fost prevăzute de organismele financiare internaţionale după epidemia Sindromului respirator acut sever (SARS) din Asia în 2003, a subliniat doctorul Cordova, citând Banca Mondială şi Banca Interamericană de dezvoltare ca surse posibile de finanţare.
Curba epidemiei în Mexic continuă să fie "descendentă", potrivit ministrului. Aproape toate cele 64 de cazuri mortale vizează pacienţi care au început să resimtă simptome înainte de 23 aprilie, doar cinci resimţindu-le după această dată, a explicat el.
Mexicul se concentrează să limiteze consecinţele economice ale epidemiei, care a dus la o suspendare timp de aproape două săptămâni a activităţilor în capitală.
Gripa a adus o lovitură foarte gravă industriei turistice a ţării, ce a cunoscut o izolare prin suspendări ale liniilor aeriene şi prin recomandările făcute de alte state, inclusiv Statele Unite, către cetăţenii lor de a nu călători în Mexic.
Aceste bariere încep însă să se ridice. Peru şi Argentina au anulat miercuri suspendarea zborurilor către Mexic, menţinută totuşi de Cuba şi Ecuador.
Joi, o importantă asociaţie de agenţii de turism franceze a recomandat membrilor săi să-şi reia progresiv excursiiile către Mexic, după ce le-au suspendat la sfârşitul lunii aprilie, momentul izbucnirii epidemiei.
Turismul constituie cea de-a treia sursă de devize a ţării, cu 22-23 de milioane de vizitatori pe an, în urma petrolului şi a sumelor de bani trimise de muncitorii care au emigrat în Statele Unite.
Potrivit ministrului mexican de Finanţe, epidemia va costa ţara 2,3 miliarde de dolari, echivalând cu 0,3 la sută din totalul reculului economiei, prevăzut a fi 4,1 la sută pentru anul 2009, care este o "perioadă de recesiune". Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's apreciază această scădere la 5,5 la sută în 2009.
Guvernul a anunţat un program de puţin peste un miliard de dolari pentru a ajuta întreprinderile cele mai afectate, cele din sectorul turistic şi din transportul aerian în special.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.