„Mâine (vineri) vom lua măsuri pentru a numi un nou Guvern„, a anunţat Akanat Promphan, un purtător de cuvânt al manifestanţilor.
Premierul interimar Niwattumrong Boonsongpaisan, numit miercuri, „nu are nicio legitimitate”, a asigurat el, cu toate că este respectat cadrul legal în cazul acestui Guvern interimar.
Potrivit AFP, este vorba de un membru al „clanului Shinawatra”, apropiat al fostului premier Thaksin Shinawatra, fratele mai mare al lui Yingluck şi principalul motiv de nemulţumire al manifestanţilor antiguvernamentali.
„Scopul va fi de a alege un Guvern care să reprezinte poporul”, a asigurat purtătorul de cuvânt, susţinător al ideii unui „consiliu popular„, neales.
Anunţarea listei acestui „Guvern” disident va fi făcută cu ocazia unei mari zile de acţiune vineri, anunţată ca fiind decisivă de manifestanţi.
Sfidarea manifestanţilor faţă de sistemul democratic şi dorinţa acestora de a amâna alegerile din Thailanda ridică semne de întrebare cu privire la aspiraţiile lor democratice.
Manifestanţii sunt sprijiniţi de elitele apropiate de familia regală, care văd în „clanul Shinawatra”, care a câştigat toate alegerile legislative începând din 2001, o ameninţare la adresa monarhiei, în condiţiile în care actualul rege are 86 de ani.
Şefa Executivului de la Bangkok a fost demisă miercuri de Curtea Constituţională, după ce s-a confruntat cu şase luni de proteste şi presiuni publice.
Cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa pe fondul protestelor care au avut loc în ultima perioadă în Thailanda.