Mihai Ghimpu anunţă organizarea unui referendum în septembrie şi alegeri în noiembrie

Soluţia pentru depăşirea crizei politice este referendumul de modificare a articolului 78 din Constituţie, iar acesta va avea loc la sfârşitul lui septembrie, urmat de alegeri, în noiembrie, a anunţat preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, citat de ProTV Chişinău.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Mihai Ghimpu anunţă organizarea unui referendum în septembrie şi alegeri în noiembrie

Mihai Ghimpu anunţă organizarea unui referendum în septembrie şi alegeri în noiembrie (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Ghimpu a făcut acest anunţ în urma unei întâlniri între liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), aflată la putere, şi secretarul Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, relatează ProTV Chişinău.

Şeful statului nu a precizat însă dacă este vorba despre organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare în acelaşi timp.

Dar, premierul Vlad Filat a anunţat că este vorba despre organizarea celor două scrutine în aceeaşi zi. El a declarat, totodată, că versiunea de modificare a articolului din Constituţie prezentată de Alianţă a fost cea acceptată de Consiliul Europei.

Secretarul Consiliului, Thorbjorn Jagland, a declarat că, înainte de luarea acestei hotărâri, a discutat cu toţi liderii politici, inclusiv cu Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), aflat în opoziţie.

În opinia înaltului oficial european, pentru că nu s-a putut obţine un consens între politicieni, hotărârea finală privind modul în care va fi ales şeful statului trebuie să aparţină tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici