Mihai Ghimpu: Parlamentul R. Moldova va fi dizolvat după desfăşurarea referendumului constituţional

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat că va semna decretul de dizolvare a Parlamentului doar după referendumul pentru modificarea articolului 78 din Constituţie, privind alegerea directă a şefului statului.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Mihai Ghimpu: Parlamentul R. Moldova va fi dizolvat după desfăşurarea referendumului constituţional

Mihai Ghimpu: Parlamentul R. Moldova va fi dizolvat după desfăşurarea referendumului constituţional (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Ghimpu a declarat că "nici Curtea Constituţională, nici avioanele, nici mitingurile, nimic" nu-l poate obliga să dizolve Parlamentul, deoarece în Constituţie nu este stabilit un termen fix. Potrivit acestuia, dizolvarea Legislativului este o atribuţie a preşedintelui ţării şi el a decis că termenul cel mai rezonabil este după desfăşurarea referendumului. Preşedintele interimar nu a precizat însă nici o dată exactă.

Potrivit portalului Moldova Azi, Ghimpu a declarat că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, în cazul în care preşedintele nu este ales după două încercări, Parlamentul urmează să fie dizolvat, dar nu mai devreme de un an de la ultima dizolvare. "Această obligaţie a început azi, dar nu există un termen stabilit. De aceea, eu pot şi nu pot dizolva Parlamentul azi", a declarat Ghimpu. Decretul pe care urmează să îl semneze preşedintele interimar urmează să prevadă şi data alegerilor parlamentare anticipate.

"Acest referendum nu permite să dizolv Parlamentul, deoarece punctul doi al decretului pe care îl voi semna trebuie să stabilească data alegerilor. Dacă acest decret va fi semnat, atunci în 45 de zile urmează să aibă loc alegeri anticipate. De aceea, trebuie să aibă loc referendumul, apoi dizolvarea Parlamentului", a spus Ghimpu.

El nu a precizat când anume va avea loc referendumul, dar a subliniat că Alianţa pentru Integrare Europeană a elaborat deja un proiect privind organizarea referendumului constituţional, proiect care urmează să fie semnat de deputaţi, apoi va fi trimis Curţii Constituţionale. După primirea avizului Curţii, Parlamentul va lua o hotărâre în acest sens.

Referindu-se la propunerea comuniştilor de a evita desfăşurarea referendumului şi de a modifica legea fundamentală în Parlament, Ghimpu a calificat-o drept "cioara de pe gard". Astfel s-ar prelungi criza constituţională, neexistând nici o garanţie că opoziţia comunistă va vota, în cele din urma, modificările, a apreciat preşedintele interimar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici