Mihai Ghimpu: Timpul compromisului cu comuniştii pe tema modificării Constituţiei "a expirat"

Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) din R.Moldova nu renunţă la referendumul de modificare a articolului 78 din Constituţie, iar un compromis cu comuniştii ar fi posibil doar dacă ei acceptă condiţiile AIE, a spus preşedintele interimar Mihai Ghimpu, citat de ediţia online a Jurnal de Chişinău.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Mihai Ghimpu: Timpul compromisului cu comuniştii pe tema modificării Constituţiei "a expirat"

Mihai Ghimpu: Timpul compromisului cu comuniştii pe tema modificării Constituţiei "a expirat" (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Această declaraţie survine ca reacţie la poziţia comuniştilor privind modificarea articolului 78 şi organizarea de alegeri parlamentare concomitent cu cele prezidenţiale. La o zi după ce AIE a declarat că optează pentru modificarea articolului 78 prin referendum şi alegeri anticipate în acelaşi timp cu cele prezidenţiale în toamna anului 2010, liderul communist Vladimir Voronin a declarat că PCRM este deschis dialogului şi că acceptă deciziile AIE, cu condiţia ca articolul 78 din legea fundamentală să fie modificat în Parlament şi nu prin referendum.

"PCRM, în frunte cu «preafericitul Voronin», au avut posibilitatea să ajungă la un compromis în cadrul Comisiei pentru modificarea articolului 78, unde au avut patru membri. Dacă vor compromis, nu au decât să adere la decizia AIE, şi nu AIE să adere la carul comuniştilor", a subliniat Ghimpu.

Preşedintele interimar s-a arătat sceptic în privinţa intenţiilor PCRM, ca şi alţi lideri ai Alianţei. "Comuniştii nu sunt oameni serioşi cu care ai putea dialoga. Este o mişcare pentru a frâna şi a ţine în loc Alianţa pentru Integrare Europeană. Timpul compromisului a expirat", a apreciat Ghimpu.

Referitor la dizolvarea Parlamentului, oficialul moldovean a declarat că, potrivit Constituţiei, Legislativul nu poate fi dizolvat înainte de referendum. "După referendum, voi dizolva Parlamentul", a spus el.

Declaraţia PCRM, potrivit căreia optează pentru modificarea în cadrul Parlamentului a articolului 78, ce ar permite alegerea şefului statului prin vot direct, a stârnit reacţii diferite în rândul liderilor alianţei.

Liderul partidului Moldova Noastră, Serafim Urechean, crede că declaraţiile comuniştilor sunt o "minciună ordinară", iar AIE nu trebuie să-şi piardă timpul analizându-le. De altă părere sunt cei din Partidul Democrat (PDM) şi din Partidul Liberal Democrat (PLDM). Deşi neîncrezător în sinceritatea PCRM, liderul grupului parlamentar al PLDM, Mihai Godea, susţine că "mai este timp pentru dialog". La rândul său, liderul democrat, Marian Lupu, susţine că "trebuie să rămână mereu loc pentru dialog între partidele parlamentare" şi că "motivele PCRM trebuiesc studiate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici