„Este important ca Vladimir Vladimirovici Putin să fie citat în calitate de martor, pentru că i-am înmânat personal rapoarte cu privire la destinaţia veniturilor” grupului Iukos, a declarat Hodorkovski.
Acesta a cerut, de asemenea, citarea ca martori a numeroşi alţi oficiali ruşi, printre care Igor Secin, actualul vicepremier şi şef al „siloviki”, foşti membri KGB şi ai armatei, care deţin funcţii importante în stat.
Secin, care a rămas o perioadă lungă în umbra Kremlinului, în perioada în care Vladimir Putin era preşedinte (2000-2008), este descris de rudele lui Hodorkovski ca cel care a organizat cercetările împotriva fostului director de la Iukos.
Hodorkovski, care a fost cel mai bogat om din Rusia, a cerut din nou oprirea procesului său, o solicitare care a fost respinsă la 6 martie. El consideră acest al doilea proces lipsit de sens, afirmând că statul rus i-a luat deja toate bunurile.
„Consider că acest proces nu are niciun sens din punct de vedere legal. Guvernul şi-a însuşit deja Iukos. Veniturile din vânzare au fost deja împărţite (…), nu mai sunt bani de luat”, a declareat acesta în timpul primei şedinţe publice.
După o serie de audieri preliminare cu uşile închise, consacrate unor aspecte de procedură, procesul a intrat în faza în care se examinează pe fond acuzaţiile de deturnare şi de vânzare ilegală de petrol în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro.
„Propun ca acest proces să fie oprit. Cred că aceasta ar fi cea mai bună soluţie posibilă pentru ţară şi ar fi legal justificată”, a subliniat Hodorkovski.