Mihail Saakaşvili denunţă o agresiune a forţelor ruse din Abhazia

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a acuzat, marţi, mai mulţi soldaţi ruşi ai forţelor de pace, care desfăşoară o misiune în republica separatistă Abhazia, că au agresat poliţişti georgieni din această regiune, relatează AFP.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului Mihail Saakaşvili denunţă o agresiune a forţelor ruse din Abhazia

Mihail Saakaşvili denunţă o agresiune a forţelor ruse din Abhazia

Ministerul georgian de Interne a acuzat militarii ruşi că au "răpit şi bătut", marţi, trei poliţişti georgieni, în apropierea satului Ganmuhuri, la graniţa dintre Abhazia şi Georgia.

Un purtător de cuvânt al forţelor de pace ruse, Aleksandr Diordiev, a declarat pentru agenţia Interfax că poliţiştii georgieni au fost dezarmaţi şi arestaţi după ce au ameninţat că vor deschide focul asupra soldaţilor ruşi şi după ce le-au incendiat vehiculul blindat.

După ce poliţiştii au fost eliberaţi, preşedintele Saakaşvili a mers la graniţa dintre Georgia şi Abhazia pentru a cere forţelor de pace ruse să îşi prezinte scuzele. "Suntem aproape la capătul răbdării", a strigat Saakaşvili către un soldat rus, potrivit imaginilor difuzate la televiziunea georgiană.

"Spuneţi-i comandantului vostru că îl declar persona non grata în Georgia şi că trebuie să părăsească teritoriul nostru în zilele următoare", a adăugat el.

Preşedintele a convocat o sesiune extraordinară a Consiliului de securitate georgian şi şi-a anunţat intenţia de a cere ONU să revizuiască mandatul forţelor de pace ruse.

Abhazia şi-a proclamat unilateral independenţa faţă de Georgia în 1992. Un conflict armat violent cu Tbilisi în perioada 1992-1993 a provocat exodul a aproape 250.000 de georgieni din regiunea separatistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici