Video Mii de greci au sărbătorit toată noaptea, la Atena, rezultatul referendumului - VIDEO

Aproximativ 5.000 de greci, potrivit poliţiei, au sărbătorit în noaptea de duminică spre luni, la Atena, rezultatul referendumului prin care au fost respinse măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali ai Greciei, relatează Euronews în pagina electronică.

Urmărește
1035 afișări

Arborând drapelul grec, manifestanţii au scandat în piaţa Syntagma din capitală "nu creditorilor", "nu austerităţii", "nu noilor măsuri de rigoare".

Deşi situaţia ţării este incertă în urma rezultatului referendumului desfăşurat duminică, sărbătoarea a continuat pe străzile capitalei până spre dimineaţă.

Unul dintre cei care au votat NU a apreciat că liderii europeni ştiu acum că poporul grec nu se teme de nimic. "Vrem doar o Europă democratică, în care justiţia socială prevalează. Aceasta este viziunea pe care (premierul Alexis) Tsipras o are pentru Grecia şi pe care noi o împărtăşim", a adăugat el.

Un alt susţinător al poziţiei Guvernului a apreciat că oamenii au reuşit să înlăture teama. "Acum cred că trebuie să mergem şi să încheiem un acord. Ştim că va fi unul dureros. Încă avem speranţă că sistemul politic putred şi corupţia vor dispărea, aşa că un nou început pentru ţară este în faţă", a preciat acesta.

Pentru milioane de greci, rezultatul referendumului înseamnă un mesaj către creditori că Grecia nu mai poate accepta runde repetate de tăieri care au lăsat un sfert dintre cetăţeni fără locuri de muncă. Totuşi, referendumul a divizat ţara, iar Guvernul va trebui să îi atragă de partea sa şi pe cei care au votat DA.

Cei care au sărbătorit pe străzile din Atena speră că victoria lor va fi un instrument puternic pentru negocieri în mâinile premierului Alexis Tsipras, astfel încât un acord cu creditorii să fie încheiat în următoarele zile.

La rândul său, Tsipras a declarat duminică seara că grecii au dovedit că "democraţia nu poate fi şantajată", relatează BBC News Online. "Ţinând cont de condiţiile nefavorabile de săptămâna trecută, aţi făcut o alegere foarte curajoasă", a afirmat el, într-un discurs televizat.

"Dar sunt conştient că mandatul pe care mi l-aţi dat nu este un mandat pentru ruptură", a mai spus premierul, adăugând că Grecia se va întoarce la masa negocierilor luni.

Un referendum a avut loc duminică în Grecia la iniţiativa premierului de extremă-stânga Alexis Tsipras, care a vrut să afle opiniile majorităţii cetăţenilor despre măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 94,73 la sută din voturi, 61,28% dintre alegători au respins măsurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,72% s-au pronunţat în favoarea acestora. Prezenţa la urne a fost de 62,51%.

Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă o plată de 1,6 miliarde de euro către FMI.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime. Deocamdată, Grecia nu va intra oficial în incapacitate de plăţi doar pentru că Fondul Monetar Internaţional oferă unei ţări aflate în default tehnic o lună până la constatarea oficială a situaţiei. Practic însă, pieţele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventă. Grecia deţine recordul privind amploarea unei incapacităţi de plată a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolvenţei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) în anul 2008.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici