Mii de locuitori din Hong Kong au comemorat victimele reprimării protestelor din Piaţa Tiananmen - VIDEO

Mii de locuitori din Hong Kong au comemorat joi seara, la lumina lumânării, în Parcul Victoria, victimele reprimării protestelor sângeroase din Piaţa Tiananmen, în 1989, în contextul în care fosta colonie britanică luptă pentru propriile aspiraţii democratice, relatează DPA în pagina online.

Urmărește
118 afișări
Imaginea articolului Mii de locuitori din Hong Kong au comemorat victimele reprimării protestelor din Piaţa Tiananmen - VIDEO

Mii de locuitori din Hong Kong au comemorat victimele reprimării protestelor din Piaţa Tiananmen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acesta este primul miting organizat la Hong Kong de la protestele care au afectat anul trecut oraşul şi apoi regiunea autonomă timp de aproape trei luni, fără să mai fie vizibilă ostilitatea dintre poliţie şi public ca în timpul mişcării de ocupare de atunci.

Însă oraşul este împărţit între cei care doresc susţinerea Chinei şi cei care vor să se concentreze asupra apărării stilului lor de viaţă, pe care-l simt tot mai ameninţat de către Beijing.

Unii studenţi implicaţi în mişcarea Occupy au organizat ceremonii separate, subliniind că preferă să se concentreze asupra luptei la nivel local.

Însă vechea generaţie de apărători ai democraţiei este de altă părere.

"Dacă vrem să arătăm cu adevărat că Hong Kongul susţine (democraţia în China) este mai bine să comemorăm împreună şi să fim număraţi împreună", a declarat pentru DPA Leung Kwok-hung, un parlamentar care susţine democraţia.

Eforturile de democratizare a întregii Chine sunt esenţiale, iar această luptă nu poate să fie diferită de aspiraţiile democratice ale Hong Kongului, a subliniat el.

"Până la urmă, la Hong Kong este o garnizoană de 4.000 de militari din cadrul AEP... Ai cum să uiţi că există PCC?", a adăugat el, referindu-se la Armata de Eliberare a Poporului şi Partidul Comunist Chinez.

"Este ca şi cum cineva care locuieşte la Newcastle ar spune că Londra nu contează", a apreciat el.

Însă alţii afirmă că nu contează unde îşi aduc omagiul.

"Suntem diferiţi, iar fiecare are drumul său, însă luptăm cu toţii pentru acelaşi lucru", a declarat un student la Politehnica din Hong Kong, Match Ip, în vârstă de 18 ani, care a luat parte la miting.

În noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, după şapte săptămâni de mobilizare a manifestanţilor care cereau partidului unic reforme democratice în China, zeci de mii de militari, susţinuţi de sute de tancuri şi blindate, au luat cu asalt şi au deschis focul asupra mulţimii în drum către Piaţa Tiananmen.

Niciun bilanţ definitiv oficial nu a fost furnizat. Cele mai multe surse independente apreciază că între câteva sute şi până la peste 1.000 de persoane au fost ucise în Beijing, bilanţuri care nu includ morţii din restul Chinei.

Ziua în care tancurile au fost trimise în piaţă iar armata a deschis focul asupra studenţilor este un subiect tabu în China continentală.

Însă Hong Kongul este singurul loc din ţară în care oamenii pot să discute în mod liber despre ceea ce s-a întâmplat în acea zi.

Mamele de la Tiananmen, un grup de femei ai căror copii au fost masacraţi în timpul reprimării revoltei, au cerut să fi publicată o listă cu morţii, compensaţii pentru familiile lor şi pedepsirea celor care se fac vinovaţi de masacru, într-o scrisoare deschisă publicată de organizaţia nonguvernamentală Human Rights in China (HRIC).

Grupul i-a îndemnat totodată pe actualii lideri de la Beijing "să-şi asume responsablitatea pentru crimele comise de către predecesorii lor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici