- Home
- Externe
- BUDAPESTA, (27.10.2014, 06:07)
- Gaidau Ion
Mii de manifestanţi au protestat la Budapesta faţă de taxa pe Internet. Şase persoane au fost arestate pentru vandalizarea sediului Fidesz
Mii de manifestanţi s-au adunat în centrul Budapestei, duminică seara, pentru a protesta faţă de planul Guvernului ungar de a impune o taxă pentru utilizarea Internetului. Şase persoane au fost arestate pentru vandalizarea sediului Fidesz, după protest.
Urmărește
5066 afișări
Mii de manifestanţi au protestat la Budapesta faţă de taxa pe Internet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Şase persoane au fost arestate la Budapesta pentru acte de vandalism comise la sediul partidului Fidesz, în urma manifestaţiei antiguvernamentale organizate duminică seara în semn de protest faţă de proiectul de lege privind introducerea unei taxe de folosire a Internetului, relatează MTI.
Demonstranţi cu faţa acoperită au distrus geamurile şi intrarea în sediul partidului condus de Viktor Orban, aflat la guvernare la Budapesta, şi au intrat în clădire prin balcon, a anunţat, luni, poliţia, într-un comunicat. Cele şase persoane reţinute sunt acuzate de tulburarea liniştii publice, adaugă comunicatul.
Mii de persoane au protestat, duminică seara, la Budapesta, faţă de proiectul de lege al Guvernului ungar, care are în vedere stabilirea unei taxe de 150 de forinţi (aproximativ 50 de eurocenţi) per gigabyte de date transferate, care ar urma să fie plătită de furnizorii de Internet. Liderul grupului parlamentar al partidului a anunţat că Fidesz va propune un amendament luni care să prevadă o limită lunară de 700 de forinţi (aproximativ 2,3 euro) pentru persoanele particulare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
Manifestanţii s-au adunat la apelul unui grup înfiinţat pe Facebook şi numit "Sute de mii împotriva taxei pe Internet", care a atras peste 200.000 de utilizatori. Balazs Gulyas, fondatorul paginii de Facebook, a cerut Guvernului de la Budapesta să retragă proiectul de lege, avertizând că, în caz contrar, o nouă manifestaţie va fi organizată marţi în capitală.
Balazs Gulyas a declarat în faţa participanţilor la protest că cetăţenii "nu trebuie să plătească o taxă pentru folosirea Internetului autorităţilor fiscale corupte şi premierului Viktor Orban". Prin introducerea acestei taxe, Guvernul va "rupe Ungaria de restul lumii" şi ameninţă sute de mii de locuri de muncă, a afirmat el.
Unii dintre participanţii la protest au purtat pancarte cu imaginea premierului Viktor Orban şi a preşedintelui rus Vladimir Putin, însoţite de inscripţia "nu vom plăti taxe criminalilor". Mai mulţi protestatari s-au îndreptat spre sediul partidului Fidesz, unde au aruncat cu echipamente electronice, distrugând ferestre şi obloane. Câţiva manifestanţi au urcat în balconul sediului Fidesz şi au amplasat două steaguri ale Uniunii Europene.
Protestatarii au scandat "Viktator", "Vrem democraţie", "Europa" şi "Evazioniştii TVA". Forţele de ordine au format un cordon în faţa sediului Fidesz şi le-au cerut manifestaţilor să părăsească zona, dar fără succes. Ulterior, într-un comunicat, partidul Fidesz şi-a declarat îngrijoarea faţă de actele de vandalism comise în urma manifestaţiei şi a anunţat că este pregătit să propună o modificare a proiectului de lege, subliniind că "violenţa este inacceptabilă".
Manifestaţii împotriva taxei privind folosirea Internetului au avut loc, de asemenea, în alte oraşe din Ungaria, printre care Pecs, Miskolc şi Veszprem. Manifestaţiile au fost susţinute de partidele de opoziţie LMP, socialişti, E-PM, DK şi Jobbik, precum şi de Asociaţia Sindicatelor comerciale, Sindicatul profesorilor şi asociaţiile din industria de profil.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe