Mii de manifestanţi defilează la Luxemburg împotriva austerităţii

Mii de manifestanţi defilau marţi în centrul Luxemburgului, cerând liderilor europeni să îşi revizuiască planurile de austeritate şi să abordeze mai degrabă şomajul, decât reducerea deficitelor, relatează AFP.

Urmărește
7 afișări

Când coloana s-a pus în mişcare, cu sunet de petarde, cu puţin înainte de ora locală 15.00 (16.00, ora României), poliţia nu era, încă, în măsură să ofere un număr precis al manifestanţilor, dar aprecia la "7.000" numărul persoanelor care s-au alăturat manifestaţiei, "doar la bordul a 130 de autocare şi două trenuri", fără să ţină cont de cei veniţi cu mijloace proprii.

Mitingul este organizat de Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES), care intenţionează să denunţe politicile de austeriate aplicate în Uniunea Europeană (UE), în încercarea de reducere a îndatorării. Organizatorii mizau pe prezenţa a 20.000 de persoane.

Belgienii au venit în număr foarte mare, mai ales salariaţi din sectorul metalurgiei, potrivit AFP. Au fost prezenţi, de asemenea, germani şi luxemburghezi.

"Principala problemă a Uniunii nu este deficitul, ci şomajul", a declarat preşedintele Confederaţiei, spaniolul Ignacio Toxo, într-o conferinţă de presă, organizată înaintea manifestaţiei.

Guvernarea Europei înseamnă "consolidarea modelului său social şi nu atacarea acestuia", cum este cazul în Grecia, a declarat sindicalistul. Obiectivele de reducere a datoriei ar trebui amânate pentru 2016, a apreciat el.

"Noi nu ne opunem ca guvernele să ia măsuri pentru echilibrarea conturilor lor, ci ne opunem ca doar salariile şi muncitorii să fie vizate de ajustări", a declarat, de asemenea, Bernadette Segol (Franţa), secretar general al Confederaţiei.

"Nici nu încape vorba ca guvernanţa economică să se facă printr-o presiune asupra salariilor în jos sau printr-o suprimare a indexării salariilor", a adăugat ea.

Salvarea Greciei şi repunerea în ordine a bugetului său vor fi posibile doar dacă, în paralel, sunt realizate ajustări bugetare, investiţii, mai ales prin fonduri structurale, a precizat Segol.

Concomitent, la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a propus "un plan de urgenţă" pentru a ajuta Grecia, aflată în criză, să-şi relanseze economia şi să lupte împotriva şomajului, printr-o deblocare mai rapidă decât s-a prevăzut a sumei de aproximativ un miliard de euro, din bugetul Uniunii.

Confederaţia Europeană a Sindicatelor cuprinde 82 de confederaţii sindicale din 36 de state europene, dar şi 12 federaţii europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici