Aproximativ 4.000 de oameni au participat, marţi, la un marş organizat din faţa Casei Parlamentului în Westminster spre sediile Partidului Conservator şi al opoziţiei, Partidul Laburist.
Protestul de marţi vine în contextul în care miercuri Parlamentul britanic trebuie să se pronunţe în privinţa propunerii premierului Cameron. Dacă proiectul său va primi aviz favorabil, Forţele Aeriene Regale ar putea bombarda oraşul Raqqa, sediul central al SI, până la finalul acestei săptămâni.
„Ne aflăm aici pentru a spune un lucru simplu: Nu bombardaţi Siria. Nu faceţi ce aţi făcut în 2001, 2003 şi 2011”, s-a adresat mulţimii Lindsey German, membru al mişcării de protest „Opriţi coaliţia pentru război” (Stop the War Coalition), referindu-se la intervenţiile militare ale Marii Britanii în Afganistan, Irak şi Libia.
„Nu mergeţi într-o ţară şi bombardaţi-o, într-o ţară în care înrăutăţim războiul”, mai scandau protestatarii.
„(Campania militară a Marii Britanii) va ucide sirienii – singura modalitate de a combate SI este să le oprim finanţările şi alimentarea cu arme -. Inima mea plânge pentru poporul sirian”, a declarat Jenny Eyeles, un protestatar în vârstă de 65 de ani.
Demonstranţii au scandat „Nu bombardaţi Siria, nu mai vrem alte războaie”, iar pe pancarte se puteau citi mesaje ca „Spuneţi stop fricii, urii şi războiului”.
Sâmbătă, a fost organizat primul protest pe acestă temă, după ce David Cameron a prezentat, joia trecută, în Parlament, proiectul privind intervenţia militară a Marii Britanii în Siria. La protestul de sâmbătă au participat aproximativ 5.000 de persoane.
„Decizia de a acţiona din punct de vedere militar este una dintre cele mai serioase pe care le poate lua un premier”, a declarat, luni, Cameron.
El susţine că Marea Britanie trebuie să susţină o campanie militară în Siria, pentru că gruparea Stat Islamic este o ameninţare directă pentru Marea Britanie.
„SI reprezintă o ameninţare directă pentru Marea Britanie şi, după cum am văzut deja în Irak, raidurile aeriene ale forţelor britanice au un rol esenţial în distrugerea organizaţiei; dar fac parte dintr-o strategie comprehensibilă pentru Siria”, a susţinut, joi, premierul britanic.
Marea Britanie luptă în Irak din septembrie 2014.
Premierul britanic a mai propus, în august 2013, ca Marea Britanie să intervină militar în Siria, însă moţiunea a fost respinsă de Parlament.
Propunerea premierului britanic a fost readusă în discuţie pe fondul atentatelor teroriste din Paris din noapte de 13-14 noiembrie, în care 130 de persoane au murit şi peste 350 au fost rănite, atentatele fiind revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic. Însă, cu toate că mai mulţi parlamentari britanici, inclusiv cei din opoziţie, din Partidul Laburist, au fost de acord cu dezbaterea propunerii în Parlament şi chiar cu susţinerea ei, mulţi au rămas încă sceptici.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeste 250.000 de morţi.