Mii de ostatici în Columbia, la un an de la eliberarea lui Ingrid Betancourt
Unul dintre comitetele care au susţinut-o pe Ingrid Betancourt aminteşte, miercuri, că "mii de persoane sunt în continuare ţinute" în detenţie la un an de la eliberarea ostaticei de origine columbiano-franceză, alături de alte 13 persoane, din captivitatea FARC.
Mii de ostatici în Columbia, la un an de la eliberarea lui Ingrid Betancourt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La 2 iulie 2008, Ingrid Betancourt a fost eliberată în cadrul unei operaţiuni desfăşurate de armata columbiană, după şase ani petrecuţi în junglă, captivă a Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
"În momentul în care în Columbia se sărbătoreşte prima aniversare a eliberării a 14 ostatici dintre care Ingrid Betancourt, Federaţia Internaţională a Comitetelor Libertad (Ficib, fostul Comitet Ingrid Betancourt) aminteşte că situaţia umanitară din Columbia continuă să se agraveze", potrivit organizaţiei.
Aceasta a menţionat că "mii de persoane sunt menţinute ostatice" de grupări criminale, paramilitare sau de gherile. Între acestea, figurează 22 de militari şi poliţişti consideraţi drept prizonieri politici de către FARC, dintre care unii sunt deţinuţi de peste 12 ani.
Ficib denunţă de asemenea execuţiile extrajudiciare: "Civili, adesea adolescenţi, handicapaţi mintal sau persoane care locuiesc în cartiere sărace, ucişi cu sânge rece de armate columbiană, îmbrăcaţi ulterior în uniforme de gherile şi prezentaţi drept «trofee de război» cu scopul de a primi medalii, zile de concediu sau promovări".
Organizaţia care susţine familiile ostaticilor regretă de asemenea că s-a înregistrat "o scădere netă de interes a presei şi a liderilor politici" după eliberarea lui Ingrid Betancourt.
Preşedintele columbian Alvaro Uribe, care poartă un război împotriva gherilelor, îşi promovează frecvent reuşitele, afirmând că a eradicat grupările paramilitare. El a menţionat că numărul răpirilor s-au diminuat de la 4.000 pe an la 197 în 2008 şi cel al asasinatelor de la 35.000 la 17.000 în câţiva ani.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
astăzi, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria