Mii de persoane au fost evacuate după ce un incendiu masiv a cuprins estul Spaniei
Surse municipale au asigurat că evacuarea a avut loc „foarte repede” din cauza situaţiei de urgenţă. Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii a mobilizat un spital de campanie, iar Crucea Roşie a reuşit calificarea unui adăpost la Segorbe, cu capacitate de 600 de oameni.
Iarna 2022-2023 a fost a doua cea mai caldă şi uscată iarnă la care a fost martoră emisfera nordică, conform celor spuse de oamenii de ştiinţă din UE pe 8 martie.
În vestul şi sud-estul Europei a fost mai uscat decât media obişnuită din timpul iernii, în timp ce luna februarie a înregistrat niveluri record de umiditate scăzută a solului în unele zone, au spus oamenii de ştiinţă, potrivit Reuters.
„Am avut luni foarte secetoase, fără nicio ploaie”, au explicat autorităţile.
Regiunile spaniole Valencia şi Aragon deţin o topografie complicată şi ravenă care reflectă o masă mare de pădure, în plus, cu „stres hidric” semnificativ, având ca rezultat blocarea ciclului vegetativ. În plus, lipsa ploii a exacerbat virulenţa şi a contribuit la ritmul cu care flăcările s-au extins.
Conform datelor Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS) al Comisiei Europene, anul trecut a fost cel mai rău an pentru Spania pentru incendii forestiere şi a transformat-o în cea mai afectată ţară europeană.
În 2022, au avut loc 493 de incendii care au dus la distrugerea a 307.000 de hectare de teren.