Mii de susţinători ai lui Kurmanbek Bakiev manifestează în sudul Kîrgîzstanului
Aproximativ 5.000 de susţinători ai preşedintelui Kurmanbek Bakiev au răspuns marţi unui apel la o nouă manifestaţie de susţinere a acestuia la Djalal-Abad, unul dintre bastioanele sale din sudul Kîrgîzstanului.
Mii de susţinători ai lui Kurmanbek Bakiev manifestează în sudul Kîrgîzstanului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Participanţii la reuniune aşteptau un discurs al lui Bakiev, care şi-a făcut luni prima apariţie publică de la fuga sa din capitala Bişkek, la 7 aprilie, în urma unei mişcări populare sângeroase.
Luni, Bakiev a sfidat Guvernul provizoriu format de opoziţia care a preluat puterea, apărând în faţa miilor săi de susţinători, reuniţi în satul său natal, Teiit, din sudul ţării.
El a refuzat încă o dată se demisioneze, deşi a pierdut de facto puterea după fuga din Bişkek, oraş situat în nordul ţării, după confruntările sângeroase dintre manifestanţi şi poliţişti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
"Opoziţia, nu Bakiev, este cea care încearcă să divizeze ţara", a declarat Damir Hojaşev, în mijlocul unei mulţimi compacte, reunite în faţa sediului administraţiei regionale, a doua zi după o altă adunare în satul de origine al preşedintelui înlăturat de la putere. "Ei se opun lui Bakiev pentru că opoziţia le-a spălat creierul. Oamenii sunt uniţi şi nu vor fi divizaţi. Este vorba doar despre câţiva «bastarzi» care încearcă să creeze provocări", spune acest bărbat în vârstă de 30 de ani.
Ca şi alţi manifestanţi care îl susţin pe Bakiev, el îi consideră vinovaţi pe liderii opoziţiei care au preluat puterea săptămâna trecută, în urma unor confruntări în capitala Bişkek între poliţişti şi opozanţi, soldate cu 83 de morţi şi peste 1.600 de răniţi.
"Acei oameni au fost ucişi de opoziţie prin provocare. Acum, ei reprezentanţii opoziţiei comit abuzuri în presă şi îşi realizează propaganda în rândul populaţiei", consideră, la rândul său, Akimjan Bokoiev, în vârstă de 46 de ani, acuzându-i pe reprezentanţii opoziţiei că sunt "mincinoşi".
La sosirea lui Kurmanbek Bakiev, imamul oraşului, care purta un turban şi o haină albă, lungă, a invitat mulţimea să se roage în memoria persoanelor ucise în timpul rebeliunii de săptămâna trecută.
Miile de persoane au îngenunchiat imediat după ce imamul şi-a început cântarea, care a răsunat puternic în difuzoarele asamblate în grabă.
Bakiev, flancat de zeci de gărzi de corp înarmate, s-a adresat apoi susţinătorilor săi, afirmând că el este preşedintele legitim. Tot marţi, Guvernul provizoriu a anunţat ridicarea imunităţii sale şi l-a ameninţat cu arestarea, în cazul în care nu se va preda autorităţilor.
"Puterea mea nu vine de la mine, vine de la popor", a spus el, de la o estradă aflată în faţa sediului administraţiei regionale din Djalal-Abad. Controlul asupra clădirii a fost preluat săptămâna trecută de forţele de ordine ce se opun lui Bakiev, ele însele refugiate în momentul manifestaţiei în imobilul protejat de un gard metalic.
Preşedintele înlăturat de la putere, provenit dintr-un puternic clan din sudul ţării, se bazează pe loialitatea susţinătorilor săi.
Guvernul provizoriu îl acuză că încearcă să alimenteze o rebeliune în fieful său, pentru a prelua din nou puterea.
Relaţiile între nordul şi sudul Kîrgîzstanului sunt în mod tradiţional tensionate, unii temându-se chiar de izbucnirea unui război civil.
Totuşi, această perspectivă pare să aibă un ecou redus la această adunare.
"Asta se poate întâmpla şi, dacă se întâmplă, nu îmi va frică. Dar cred că asta ar trebui să se rezolve paşnic şi cred că aşa va fi", spune unul dintre participanţi.
Aceste violenţe au provocat moartea a 83 de persoane şi rănirea altor peste 1.600, potrivit unui nou bilanţ publicat marţi de Ministerul kîrgîz al Sănătăţii. Un bilanţ precedent menţiona 81 de morţi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:02
-
astăzi, 19:26