Soarele şi plaja de care mulţi turişti visau să profite cu ocazia weekendului prelungit datorită sărbătoririi Zilei Independenţei Mexicului au lăsat locul rafalelor de vânt violente, ploilor torenţiale şi inundaţiilor.
Aeroportul inundat şi drumurile de ieşire din oraş blocate au obligat peste 40.000 de turişti şă-şi prelungească în mod forţat vacanţele în acest oraş de pe malul Oceanului Pacific.
„Aşteptăm să vedem dacă ne vom întoarce cu avionul sau vor redeschide drumurile. Dar problema este hrana”, spune pentru AFP Andres Guerra Gutiérrez, un mexican în vârstă de 40 de ani care a venit vineri, împreună cu 14 membri ai familiei sale, în Acapulco, una dintre destinaţiile preferate de către locuitorii capitalei şi care pe vremuri era un loc de vizită obligatoriu pentru staruri de la Hollywood.
După patru zile consecutive de furtuni, soldate cu aproximativ 48 de morţi la nivel naţional, Acapulco, un oraş cu 680.000 de locuitori în care s-au înregistrat mai mult de jumătate din victime, continuă să fie inundat. Sunt afectate în special zonele sărace, de la periferie şi cartierul Punta Diamante, o zonă hotelieră unde apele au ajuns până la trei metri.
În această zonă au avut loc numeroase jafuri. Sute de persoane au atacat un magazin şi două centre comerciale, de unde şi-au însuşit hrană, aparate casnice şi saltele, a constatat un corespondent al AFP.
„Nu putem să-i oprim. Suntem într-o situaţie de urgenţă gravă”, spune un militar însărcinat cu securitatea.
În plus, elemente ale poliţiei federale au fost mobilizate pentru a veni în sprijinul armatei în acest oraş afectat de mai mulţi ani de un val de violenţe atribuit traficanţilor de droguri.
Poliţia federală a anunţat că a efectuat peste 200 de operaţiuni pentru a salva persoane care au fost nevoite să se refugieze pe acoperişuri din cauza creşterii nivelului apelor.
Pod aerian de pe un aeroport inundat
În speranţa obţinerii unui bilet de avion, sute de turişti stateau nerăbdători la cozi, marţi, pe esplanada unui centru de spectacole din Acapulco, transformat în centru de operaţiuni pentru companii aeriene şi devenit, de asemenea, un refugiu provizoriu pentru aproximativ 2.000 de persoane care nu mai puteau să rămână în hoteluri sau în locurile în care s-au cazat.
Milagros, o venezueleană venită împreună cu soţul său şi fiica sa în vârstă de doi ani, a schimbat, începând de luni, camera luxoasă de hotel pentru Centrul de Convenţii din Acapulco, un alt refugiu pentru o mie de persoane aflate în aşteptare.
„Suntem cu adevărat îngrijoraţi: nu avem mai mulţi bani pentru a plăti suma în plus pe care compania aeriană ar putea să o solicite deoarece am ratat zborul”, spune această locuitoare din Caracas.
Grupul de hotelieri din Acapulco s-a angajat să ofere cazare gratuită până miercuri pentru aproximativ 15.000 până la 20.000 dintre clienţii lor blocaţi. Dar mulţi dintre ei au preferat refugiile improvizate, în pofida condiţiilor precare, pentru a fi mai aproape de accesul la cele trei companii aeriene care, împreună cu zborurile militare, au evacuat deja, marţi, câteva sute de turişti.
„Podurile aeriene” stabilite cu capitala Mexicului operează direct de pe pista Aeroportului Internaţional din Acapulco, ale cărui turnuri de control nu mai funcţionează, iar terminalul de pasageri, fiind complet inundat, la fel ca şi zona de parcare, este inutilizabil.