- Home
- Externe
- BEIRUT, (23.08.2013, 13:51)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Militanţi rebeli dezvăluie ororile care au urmat "atacului chimic" comis în apropiere de Damasc
Militanţi sirieni au vorbit joi, după o zi de la comiterea unui presupus atac cu arme chimice în apropiere de Damasc, despre o zi de oroare urmată de îngroparea unor victime în tăcere, în cursul nopţii, groapa comună fiind situată în apropierea unei poziţii a armatei siriene.
Urmărește
439 afișări
Militanţi rebeli dezvăluie ororile care au urmat "atacului chimic" comis în apropiere de Damasc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
După îngroparea rudelor în cursul nopţii de miercuri spre joi, familiile încă nu au linişte, deoarece Mouadamiyat Al Sham, la sud-vest de Damasc, este bombardat în mod constant.
"Le-am îngropat în mijlocul nopţii, fiindcă locul care ne serveşte drept cimitir se află la vederea armatei, iar aceasta nu a ezitat în trecut să-l bombardeze. Prin urmare, este foarte periculos să mergi acolo", explică Abu Ahmad, un militant intervievat de AFP prin Internet.
Potrivit acestuia, trupurile neînsufleţite erau "albastre. Au murit prin sufocare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Militanţi din mai multe localităţi din zona Damascului au afirmat miercuri că armata siriană a folosit arme chimice cu scopul de a încerca să pătrundă în forţă în enclavele rebele.
"În jurul orei locale 05.00 (05.00, ora României), armata a vizat cu rachete cu focoase chimice Mouadamiyat al-Sham", a afirmat Abu Ahmad.
În această localitate rebelă, atacul de miercuri s-a soldat cu cel mai mare număr de morţi, 61 de victime dintr-un total de 170, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Printre ele, 28 de bărbaţi, patru femei, 11 copii şi 18 combatanţi. La rândul ei, opoziţia siriană a anunţat peste 1.300 de morţi.
Joi, în timp ce comunitatea internaţională şi organizaţiile pentru drepturile omului reclamau ca experţilor ONU care se află la Damasc să li se permită să ancheteze la faţa locului, locuitorii erau "devastaţi".
"Locuitorii se tem de un nou atac. Armata încearcă să pătrundă în oraş şi a folosit cu acest scop arme chimice", mărturiseşte Abu Ahmad.
Potrivit lui Ahmad, lupte între rebeli şi forţe loialiste au avut loc, joi, la marginea Mouadamiyat al-Sham, armata reuşind să avanseze puţin.
Militanţi aflaţi la est de Damasc au afirmat că militarii au folosit acelaşi tip de arme. Abu Adel, contactat prin Internet, a anunţat că şi-a petrecut ziua de miercuri la Ain Tarma, unde i-a ajutat pe militanţi locali să filmeze morţii.
După atac, "oamenii care se aflau în stradă au fost cuprinşi de greţuri şi au început să cadă. Dar, în acest moment, majoritatea locuitorilor dorm în propriile case, alături de familiile lor. Din acest motiv mulţi copii sunt victime", explică el.
"La mai multe ore după, eu însumi am început să resimt efectele atacului chimic. Aveam dureri la ochi şi dificultăţi de respiraţie", a explicat militantul.
Vestea cu privire la un presupus atac chimic s-a răspândit foarte repede, militanţi postând pe YouTube numeroase înregistrări video cu zeci de cadavre, multe aparţinând unor copii, zăcând pe pământ, la Zamalka, Erbine, Saqba, Harasta şi Ain Tarma, la est de capitală, şi la Mouadamiyat al-Sham, la sud-vest.
În opinia lui Abu Adel, "29 de rachete au vizat Ghouta de Est, la intervale de zece minute. Majoritatea au lovit Ain Tarma".
"Cadavrele copiilor au fost separate de cele ale adulţilor, iar familiile au cerut ca trupurile neînsufleţite ale femeilor să nu fie filmate, deoarece această regiune este foarte conservatoare", a adăugat el.
Morţii din propriile case sau din spitale au fost transferaţi către morgi improvizate, unde cadavrele au fost filmate.
În opinia lui Abu Ahmad, zeci de persoane s-au prezentat pentru a oferi îngrijiri răniţilor, dar voluntarii nu avea echipamentele necesare pentru a se proteja de pacienţii atinşi de gaze.
"Mulţi medici sunt victimele unor simptome, iar unii răniţi au murit", a dat asigurări Abu Adel.
OSDO a solicitat o anchetă independentă în regiunile care au fost vizate tiruri cu scopul de a stabili dacă au fost folosite arme chimice.
Oricum, fie că au fost sau nu folosite, "este evident că bombardamentele, care au fost extrem de violente, nu au făcut nicio diferenţă între civili şi combatanţi", a apreciat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.
"Trebuie ca anchetatorii ONU să meargă la faţa locului, pentru că lumea trebuie să ştie cum aceste victime au sucombat", a adăugat el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Lavrov şi Kerry vor o "anchetă obiectivă" asupra unui presupus atac cu arme chimice în Siria
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe