- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Militanţii chinezi, pesimişti cu privire la premiul Nobel pentru Pace, deşi Liu Xiaobo este favorit
Membrii disidenţei chineze au mărturisit că sunt pesimişti în legătură cu şansele pe care opozantul Liu Xiaobo le are de a obţine premiul Nobel pentru Pace, după dezamăgirile din anii precedenţi.
Militanţii chinezi, pesimişti cu privire la premiul Nobel pentru Pace, deşi Liu Xiaobo este favorit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Personal, cred că nu i se va decerna premiul", a declarat pentru AFP Liu Xia, soţia lui Liu Xiaobo, disident deţinut pentru că a cerut o democratizare a Chinei şi care este unul dintre favoriţi.
"Dacă îl va câştiga, va fi un mare ajutor pentru idealurile sale. Eu am sentimentul că nu îl va obţine", a adăugat ea, a cărei casă se află sub supravegherea poliţiei de la condamnarea soţului ei.
Potrivit unor pronosticuri, Comitetul Nobel norvegian ar putea atribui, vineri, Nobelul pentru Pace unui disident chinez, la un an după ce l-a ales pe preşedintele american Barack Obama, o distincţie care a generat surpriza tuturor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Potrivit site-ului de pariuri online Paddypower.com, Liu Xiaobo este favorit, devansându-l pe premierul din Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, organizaţia rusă Memorial şi fostul Înalt comisar ONU pentru Drepturile omului, irlandeza Mary Robinson.
Avocatul Mo Shaoping, un neobosit apărător al disidenţilor din China, a refuzat să creadă în şansele lui Liu Xiaobo.
"Cred că se va întâmpla la fel ca înainte", a declarat el pentru AFP, referindu-se la dezamăgirile din anii precedenţi, când disidenţii chinezi nu au fost desemnaţi câştigători.
Printre precedentele speranţe care au dezamăgit, Mo i-a citat pe disidenţii Wei Jingsheng, Xu Wenli şi Hu Jia, precum şi mişcarea Mamele din Tiananmen, formată din rude ale victimelor represiunii sângeroase a mişcării democratice din 1989 din China.
Li Fanping, un alt avocat al disidenţilor chinezi, a declarat că îşi păstrează speranţa că premiul Nobel pentru Pace va merge la un chinez.
"De peste 20 de ani, din 1989, societatea civilă chineză a trecut prin mari schimbări şi militanţii şi apărătorii drepturilor omului chinezi au plătit un preţ greu pentru progresul democraţiei şi statului de drept", a afirmat el.
Liu Xiaobo, în vârstă de 54 de ani, a fost condamnat în 2009, în ziua de Crăciun, la 11 ani de închisoare pentru "subminarea puterii de stat" după ce a fost unul dintre autorii "Cartei 08", un text care cere o Chină democratică.
China se opune atribuirii premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiaobo, precizând că acest lucru va fi perceput ca un "gest neprietenesc" din partea Norvegiei.
Peste 120 de profesori universitari, scriitori şi avocaţi, majoritatea chinezi, au lansat un apel pe Internet pentru ca premiul să-i fie decernat lui Liu Xiaobo.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO