Militari din cadrul NATO, acuzaţi de violenţe într-un spital din Afganistan
Organizaţia caritabilă suedeză SCA susţine duminică, într-un comunicat, că militari ai NATO au pătruns în spitalul acesteia din Afganistan, au dărămât mai multe uşi, încătuşându-i pe angajaţi, dar şi pe rudele bolnavilor, încălcând acordurile între militari şi angajaţii umanitari.
Militari din cadrul NATO, acuzaţi de violenţe într-un spital din Afganistan (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Comitetul suedez pentru Afganistan (SCA) a precizat că militarii au intrat miercuri seară în spitalul din oraşul Shaniz, din provincia Wardak, situată la sud de Kabul, "fără a oferi nici o motivaţie sau justificare".
"Aceştia au percheziţionat toate saloanele, chiar şi băile, pentru bărbaţi şi femei", a anunţat SCA.
"Uşile care erau încuiate au fost forţate şi uşile saloanelor pentru malnutriţi şi pentru ultrasunete au fost devastate (...) Imediat ce au intrat, (militarii) au imobilizat pentru angajaţi şi două rude ale pacienţilor spitalizaţi. Angajaţii SCA, dar şi pacienţi, chiar şi cei imobilizaţi la pat, au fost obligaţi să părăsească incinta (...) în timpul percheziţiei", potrivit comunicatului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Calificând incidentul drept inacceptabil, SCA a precizat că operaţiunea militară a fost "o încălcare evidentă a principiilor umanitare recunoscute la nivel mondial cu privire la protejarea instalaţiilor şi a personalului sanitar în zonele de conflict".
Organizaţia caritabilă adaugă că acest incident reprezintă o încălcare a acordurilor dintre organizaţiile neguvernamentale şi forţa NATO din Afganistan (ISAF).
Operaţiunea a durat două ore, după care militarii au dat "ordine verbale" ca orice pacient, despre care se bănuieşte că ar fi un insurgent, să fie prezentat ISAF.
Un purtător de cuvânt al ISAF a declarat că o anchetă a fost demarată şi nici o informaţie nu va fi disponibilă până la finalizarea acesteia.
SCA lucrează în Afganistan din anii' 80 în 16 provincii, în special în estul ţării, în domeniul educaţiei, al sănătăţii şi al persoanelor cu handicap.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO