Militarii care au participat la operaţiunea din Gaza vor avea protecţie judiciară

Militarii israelieni care au participat la operaţiunea desfăşurată recent în Fâşia Gaza vor beneficia de o protecţie judiciară totală în Israel şi în străinătate, a declarat duminică premierul israelian, Ehud Olmert, în replică la cererile de declanşare a unor acţiuni în justiţie.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Militarii care au participat la operaţiunea din Gaza vor avea protecţie judiciară

Militarii care au participat la operaţiunea din Gaza vor avea protecţie judiciară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comandanţii şi soldaţii trimişi în Gaza trebuie să ştie că vor fi protejaţi total în faţa tuturor tribunalelor şi că Israelul îi va ajuta", a afirmat duminică Ehud Olmert, la deschiderea Consiliului de Miniştri.

Premierul a confirmat că a decis să îl însărcineze pe ministrul Justiţiei, Daniel Friedman, să prezideze o comisie interministerială pentru a coordona eforturile Israelului în vederea "acordării de apărare juridică tuturor celor care au luat parte la această operaţiune".

"Ministrul Justiţiei va formula întrebările şi răspunsurile referitoare la operaţiunile armatei pentru a răspunde celor care au obiceiul de a depune plângere împotriva ofiţerilor şi soldaţilor", a adăugat Olmert.

Ministrul de Externe al Autorităţii Palestiniene, Riad al-Maliki, a apreciat duminică seara că decizia Israelului de a acorda protecţie judiciară totală soldaţilor săi pentru ofensiva din Gaza nu va împiedica acţiunile în justiţie.

"Această decizie nu va împiedica Guvernele şi organizaţiile pentru drepturile omului din lume" să demareze acţiuni în justiţie "împotriva tuturor liderilor israelieni responsabili de decese şi distrugeri împotriva poporului palestinian", a declarat el, într-o conferinţă de presă, la finalul unei întrevederi la Bruxelles cu şefii diplomaţiei din Uniunea Europeană şi colegii săi din Egipt, Iordania şi Turcia.

Cenzura militară israeliană a interzis deja dezvăluirea identităţii comandanţilor unităţilor implicate în ofensiva din Fâşia Gaza (27 decembrie - 18 ianuarie), controlată de mişcarea islamistă Hamas, de teamă că vor fi acuzaţi de crime de război. Feţele soldaţilor care apar în reportaje sunt de asemenea disimulate.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut marţi acţiuni în justiţie împotriva celor responsabili de bombardamentele israeliene care au vizat clădiri ale ONU din teritoriul palestinian, unde peste 1.300 de palestinieni au murit în 22 de zile de ofensivă.

Opt organizaţii israeliene de apărare a drepturilor omului au cerut de asemenea procurorului general al statului demararea unei anchete privind conduita armatei în Gaza, "având în vedere amploarea atingerilor aduse populaţiei civile".

Statul evreu susţine că armata sa a încercat să scutească civilii în condiţiile foarte dificile de luptă din zona urbană. Acesta impută Hamas responsabilitatea victimelor civile, acuzând grupările armate palestiniene că acţionează deliberat în zonele populate.

Citeşte şi:

Armata israeliană s-a retras din Fâşia Gaza

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici