Militarii filipinezi ai Forţei ONU din Platoul Golan, pregătiţi să lupte cu rebelii sirieni

Militarii filipinezi din Forţa ONU staţionată în Platoul Golan s-au declarat vineri pregătiţi să lupte pentru a-şi apăra poziţiile în faţa rebelilor sirieni, în condiţiile în care negocierile sunt în curs pentru eliberarea celor 43 de soldaţi din Fiji capturaţi în regiune.

Urmărește
209 afișări
Imaginea articolului Militarii filipinezi ai Forţei ONU din Platoul Golan, pregătiţi să lupte cu rebelii sirieni

Militarii filipinezi ai Forţei ONU din Platoul Golan, pregătiţi să lupte cu rebelii sirieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un număr de 75 de soldaţi filipinezi asigură poziţiile ONU în două localităţi din regiunea Platoului Golan, disputată de Israel şi Siria, aflată din 1974 sub controlul Naţiunilor Unite.

Între timp, rebelii sirieni, care blochează începând de joi contingentul filipinez, le-au cerut soldaţilor să depună armele, a explicat, la Manilla, colonelul Roberto Ancan, responsabil cu operaţiunile de menţinere a păcii în cadrul armatei filipineze.

Nu au avut loc schimburi de focuri, însă soldaţii filipinezi sunt gata de luptă, a afirmat el.

"Putem recurge la arme pentru a apăra poziţiile Naţiunilor Unite", a asigurat el. "Soldaţii noştri sunt înarmaţi, sunt bine antrenaţi (...) sunt soldaţi din cadrul forţelor de menţinere a păcii pregătiţi", a adăugat oficialul filipinez.

Soldaţii reţinuţi ocupă două obiective ale Forţei ONU de supraveghere a dezangajării militare dintre Siria şi Israel (UNDOF) , aflate la distanţa de patru kilometri una de cealaltă.

Naţiunile Unite au anunţat, iniţial, că 81 de soldaţi sunt blocaţi, însă colonelul filipinez Roberto Ancan a precizat că se află 40 de soldaţi într-un post şi 35 în celălalt.

Autorităţile de la Manilla şi-au anunţat sâmbătă intenţia de a retrage în octombrie contingentul format din 331 de soldaţi dislocat pe Platoul Golan, din motive de securitate.

Pe de altă parte, un "grup înarmat" compus din 150 de persoane a capturat 42 de soldaţi ai Forţei ONU originari din Fiji, în apropiere de Quneitra, în urma confruntărilor violente între armata siriană şi grupările de opoziţie.

Negocieri erau vineri în curs de desfăşurare pentru a obţine eliberarea soldaţilor, a anunţat premierul Vorege Bainimarama. "Cele mai recente informaţii care ne-au parvenit confirmă că sunt într-o stare bună, iar negocierile în vederea eliberării au început", a declarat el, într-un comunicat. "Sunt soldaţi din cadrul forţei de menţinere a păcii, nu beligeranţi în conflictul sirian, nimic nu justifică reţinerea lor", a adăugat şeful Guvernului din Fiji.

Israelul ocupă din 1967 o suprafaţă de aproximativ 1.200 de kilometri pătraţi din Platoul Golan, pe care a anexat-o, o decizie care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională, iar 510 kilometri pătraţi se află sub control sirian.

Membri ai Forţei ONU au mai fost luaţi ostatici în două rânduri de opozanţi sirieni înarmaţi aflaţi în această regiune. UNDOF are circa 1.223 de membri din şase ţări (India, Fiji, Filipine, Irlanda, Olanda, Nepal). Actualul mandat se încheie la 31 decembrie 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici