Milo Djukanovici trebuie să facă faţă crizei economice, după câştigarea alegerilor legislative

Premierul muntenegrean, Milo Djukanovici, a cărui coaliţie a câştigat majoritatea absolută în alegerile legislative anticipate de duminică, va trebui să facă faţă celei mai mari provocări, cea a crizei economice care afectează ţara, relatează AFP.

Urmărește
5 afișări

Coaliţia condusă de Djukanovici denumită "Muntenegrul european" va avea 48 din cele 81 de locuri din Parlament, potrivit rezultatelor oficiale preliminare anunţate luni de un reprezentant al comisiei electorale, Slobodan Dragovici.

Djukanovici, care domină viaţa politică muntenegreană de circa 20 de ani, ar putea deveni premier pentru a şasea oară.

Succesul coaliţiei "Muntenegrul european" a fost anunţat pe baza estimărilor din noaptea de duminică spre lui de CEMI, o organizaţie neguvernamentală care a monitorizat alegerile. Formaţiunea condusă de Djukanovici, Partidul democratic al socialiştilor (DPS), a revendicat victoria.

Coaliţia aflată la putere şi-a îmbunătăţit scorul pe care l-a obţinut comparativ cu precedentele alegeri legislative, care au avut loc în toamna anului 2006, la puţin timp după independenţa Muntenegrului. Coaliţia a obţinut atunci 41 de locuri în Parlament.

Potrivit rezultatelor oficiale preliminare, principala formaţiune de opoziţie, Partidul popular socialist (SNP), a obţinut 16 locuri, urmat de partidul prosârb NOVA (opt locuri) şi de Mişcarea pentru schimbare (PZP), care şi-a axat campania pe lupta împotriva corupţiei şi care a obţinut cinci locuri în Parlament.

Patru partide care reprezintă minoritatea albaneză în Muntenegru vor avea fiecare un loc în noul Parlament, a precizat Dragovici.

Potrivit CEMI, "Muntenegrul european" a obţinut 50,8 la sută din voturi, SNP - 16 la sută, NOVA - 9 la sută, PNP - 6,1 la sută, iar rata de participare a fost de aproximativ 65 la sută din persoanele înscrise.

Rezultatele oficiale definitive vor fi anunţate în această săptămână.

Misiunea de monitorizare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE/ODIHR) a precizat luni că scrutinul s-a desfăşurat conform "aproape tuturor criteriilor internaţionale", dar Muntenegru trebuie să-şi dezvolte potenţialul democratic.

Potrivit observatorilor, alegerile au fost organizate într-o manieră profesională, procesul de votare şi numărare fiind "evaluate foarte pozitiv".

Există o lipsă de încredere a opiniei publice faţă de procesul electoral, fapt ce trebuie remediat "prin anchetarea serioasă a acuzaţiilor persistente de fraudă", a declarat şeful misiunii de monitorizare, Artis Pabriks.

Statele Unite au salutat luni desfăşurarea acestui scrutin. "Algerile au respectat în totalitate normele instaurate de OSCE, permiţând exprimarea liberă şi justă a dorinţei poporului muntenegrean", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Gordon Duguid.

După o periodă de creştere economică care a urmat independenţei, Muntenegru se confruntă în prezent cu o "scădere dramatică a consumului şi a producţiei", a menţionat Zarko Rakcevici, un om de afaceri şi fost vicepreşedinte al Guvernului muntenegrean.

Visteriile statului sunt goale şi este vorba în prezent de cea mai mare problemă a ţării, a precizat Milenko Popovici, profesor la facultatea de economie Mediteran.

Economia fragilă a Muntenegrului, care se bazează în special pe turism, are nevoie de o restructurare deoacere, până în prezent, "sistemul a generat profituri facile, speculaţii bursiere (...) ignorând în totalitate producţia şi crearea de noi valori", a menţionat Rakcevici.

Muntenegru şi-a depus candidatura la Uniunea Europeană în luna decembrie a anului trecut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici