Mini-summit în Suedia între Merkel şi trei opozanţi ai lui Juncker

Trei premieri care se opun candidaturii lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene (CE), inclusiv David Cameron, participă luni şi marţi la un mini-summit, în Suedia, împreună cu cancelarul german Angela Merkel, care are o poziţie mai nuanţată pe această temă.

Urmărește
406 afișări
Imaginea articolului Mini-summit în Suedia între Merkel şi trei opozanţi ai lui Juncker

Angela Merkel şi David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul suedez Fredrik Reinfeldt l-a invitat la reşedinţa sa de vară, la Harpsund, la aproximativ 100 de kilometri de Stockholm, în afară de Merkel şi Cameron, şi pe premierul olandez Mark Rutte.

Luni ei vor participa la un dineu, iar pentru marţi este prevăzută o conferinţă de presă.

Punctul comun al celor patru ţări, potrivit cotidianului Svenska Dagbladet, este că ele "sunt singurele membre UE care se află printre cele mai competitive zece state din lume, în ultimul clasament întocmit de către OCDE".

În afară de probleme economice, despre care discută de obicei la astfel de reuniuni, ei vor aborda problema spinoasă a numelui succesorului lui José Manuel Barroso la conducerea CE.

"Am convenit să nu vorbim despre acest lucru", a dat asigurări Reinfeldt pentru postul public SR.

Însă mai este puţin timp pentu acest lucru. La 26 şi 27 iunie, toţi şefii de stat şi de guverne europeni urmează să se întâlnească într-un summit, la Bruxelles, pentru a se pune de acord asupra numelui pe care-l vor propune. Parlamentul European (PE) urmează să-l aleagă pe preşedintele CE ulterior, în iulie.

Este pentru prima dată când este utilizat acest nou mecanism. Partidele supranaţionale l-au interpretat ca pe o invitaţie de a prezenta alegătorilor un candidat la preşedinţia CE, Juncker fiind cel desemnat de către Partidul Popular European (PPE, conservatori).

Însă, premierul suedez, în pofida faptului că partidul său este afiliat PPE, a pus în discuţie acest proces. În opinia sa, susţinerea din partea celui mai mare grup din PE, de care se prevalează luxemburghezul, nu trebuie să fie unicul criteriu, iar decizia este necesar să rămână Executivelor statelor membre.

"Nu susţinem această idee pentru că face lucrurile imposibile pentru orice alt candidat şi exclude un mare număr de potenţiali preşdinţi CE", a declarat el pentru Financial Times, fără să spună numele candidatului pe care-l preferă.

Cameron se află pe aceeaşi lungime de undă, sperând să poată să impună un vot de veto. Marea Britanie s-a lansat într-o campanie anti-Juncker, care s-a transformat într-un atac virulent de presă.

Olandezul Mark Rutte se află şi el printre opozanţii luxemburghezului. La fel ca Partidul Conservator al lui Cameron, partidul său (liberal) nu face parte din PPE. Iar, în opinia sa, învingătorii în alegerile europene "nu-l aleg în mod automat" pe preşedintele CE.

Poziţia germană este mai ambiguă. Merkel şi-a exprimat susţinerea faţă de candidatul PPE, dar a spus totodată că ea consideră "extrem de iresponsabilă şi inacceptabilă" atitudinea celor care vor să ignore părerea Londrei.

O soluţie ar putea să fie retragerea lui Juncker în favoarea altei personalităţi de dreapta care se bucură de un consens mai mare.

Însă Juncker nu dă semne să ia în calcul această posibilitate. Purtătorul său de cuvânt Martin Selmayr a scris vineri, într-un mesaj postat pe Twitter, că, între evenimentele care au "o şansă să se producă în iunie-iulie", se află o victorie a Luxemburgului la Campionatul Mondial de fotbal, să ningă în Sahara şi abandonul lui Juncker.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici