- Home
- Externe
- BRUXELLES, (25.10.2015, 17:10)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mini-summitul UE caută unitatea în Balcani în faţa crizei migraţiei
Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker se întâlneşte duminică după-amiaza cu lideri din ţări central şi est-europene, asupra cărora urmează să exercite presiuni în vederea unui răspuns coordonat în faţa afluxului de refugiaţi, înainte de venirea iernii, relatează Reuters online.
Urmărește
446 afișări
Mini-summitul UE caută unitatea în Balcani în faţa crizei migraţiei
Mini-summitul - despre care diplomaţi europeni afirmă că a fost cerut de către cancelarul german Angela Merkel - este ultima dintr-o serie de întâlniri UE la nivel înalt, care au eşuat până în prezent să ajungă la o abordare comună a modului de gestionare a situaţiei miilor de migranţi care ajung în Europa zilnic.
Juncker i-a convocat pe liderii Austriei, Bulgariei, Croaţiei, Macedoniei, Germaniei, Greciei, României, Serbiei, Sloveniei şi Ungariei, alături de cu organizaţii cu activitate în domeniul refugiaţilor implicate, să participe la această reuniune de la Bruxelles.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
-
Rusia a atacat pentru prima dată cu o rachetă balistică capabilă să transporte focos nuclear. Analist: Un mesaj către Occident
"Fiecare zi contează", a declarat preşedintele CE sâmbătă, într-un interviu pentru săptămânalul Bild am Sonntag. "Riscăm să vedem curând familii pierind mizerabil în râuri îngheţate din Balcani", a avertizat el.
Unii eurodeputaţi au deplând faptul că nu toate statele membre UE sunt prezente la reuniune, la ora locală 16.00 (18.00, ora României), la Bruxelles, apreciind că mai ales absenţa Franţei ar putea limita avansarea către un plan.
Peste 680.000 de migranţi şi refugiaţi au traversat anul acesta în Europa, pe mare, fugind din calea războiului şi sărăciei din orientul Mijlociu, Africa şi Asia, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM).
Bulgaria, Serbia şi România au anunţat că îşi vor închide frontierele, dacă Germania sau alte state închid uşa refugiaţilor, avertizând că nu vor lăsa Balcanii să devină o "zonă-tampon" cu migranţi blocaţi.
Presa germană scrie că Junker urmează să prezinte un plan în 16 puncte, inclusiv un angajament de a nu trimite migranţi dintr-o ţară în alta fără un acord prealabil.
"Provocarea acum este o încetinire a fluxului migraţiei şi o aducere a frontierelor noastre externe sub control", a declarat Juncker pentru Bild. "Trebuie, de asemenea, să spunem clar că, oamenii care sosesc la frontierele noastre şi nu caută protecţie internaţională nu au dreptul să intre în UE", a adăugat el.
După patru ani de criză economică, guvernele Europeii se străduiesc să facă faţă unui aflux de oameni care fug din calea războiului şi oprimării din ţări ca Siria, Afganistan şi Eritreea.
Lipsa unei politici comune afectează relaţiile dintre liderii europeni, ceea ce ridică întrebări cu privire la viitorul Europei.
Decizia Ungariei de a-şi închide frontiera cu Serbia şi Croaţia a determinat alte ţări să-i urmeze exemplul, ceea ce a condus la blocarea a mii de oameni, în condiţii inumane, în frig.
Amnesty International (AI) subliniază că liderii europeni nu-şi pot permite să plece de la reuniune fără să ajungă la un acord asupra unui plan.
"Odată cu apropierea iernii, vederea a mii de refugiaţi care dorm sub cerul liber în timp ce străbat Europa reprezintă un rechizitoriu copleşitor la adresa eşecului Uniunii Europene de a oferi un răspuns coordonat crizei refugiaţilor", a denunţat John Dalhuisen, directorul Amnesty pentru Europa şi Asia Centrală.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CRIZA IMIGRANŢILOR - Juncker anunţă că vrea decizii cu privire la criza refugiaţilor în Balcani la summitul de duminică
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Test IQ exclusiv pentru genii | Care dintre aceste 4 numere este un număr prim: 207, 717, 777 sau 997?
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe