Din evaluarea Directivei privind emisiile industriale reiese că aceasta a jucat un rol important în reducerea emisiilor de poluanţi din industrie, în special în aer, însă a adus o contribuţie mai limitată la decarbonizare şi la tranziţia către economia circulară.
O altă concluzie importantă este că modelul bazat pe crearea de standarde de mediu în comun cu statele membre, industria şi ONG-urile din domeniul mediului, este un mare succes.
„Directiva privind emisiile industriale îşi serveşte scopul, anume acela de a proteja sănătatea umană şi de a contribui la curăţarea aerului şi a mediului. Dar ea poate încă să fie îmbunătăţită. Prin Pactul verde european şi Planul de acţiune privind reducerea la zero a poluării demonstrăm că ambiţia noastră este mare, iar anul viitor vom revizui măsurile comunitare privind poluarea provenită de la marile instalaţii industriale”, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit.
Printre domeniile care necesita îmbunătăţiri se numără extinderea acoperirii sectoriale a directivei, îmbunătăţirea dispoziţiilor-cheie referitoare la autorizarea şi controlul instalaţiilor industriale, precum şi garantarea unui acces mai eficient la informaţiile despre mediu a reprezentanţilor societăţii civile.
Scopul revizuirii este acela de a face progrese către obiectivul ambiţios al UE de reducere la zero a poluării, de a obţine un mediu fără toxicitate şi de a sprijini politicile privind clima, energia şi economia circulară. O consultare publică deschisă va fi lansată pe site-ul internet al Comisiei în următoarele săptămâni.