Prima pagină » AH1N1 » CE preferă termenul de „gripă nouă” celui de „gripă porcină”

CE preferă termenul de „gripă nouă” celui de „gripă porcină”

Comisia Europeană preconizează schimbarea denumirii de "gripă porcină" în "gripă nouă", pentru a evita consecinţe economice dezastruoase pentru industria alimentară a cărnii de porc.
CE preferă termenul de
28 apr. 2009, 16:07, Știri externe

„Am decis să vorbim despre gripa nouă începând din acest moment, pentru ca acest lucru să nu aibă consecinţe negative asupra industriei noastre, mai ales în (această) perioadă de criză”, a declarat marţi comisarul european pentru Sănătate, Androulla Vassiliou, într-o conferinţă la Bruxelles.

„Am dat o conotaţie negativă privind consumul de carne de porc” vorbind despre gripa porcină, a subliniat ea. Cu toate acestea, „consumarea cărnii de porc este total sigură, cu condiţia ca această carne să fie gătită”, a precizat aceasta.

Numeroase ţări, în special asiatice, au hotărât să stopeze importurile de carne de porc provenind din Mexic şi anumite ţări americane, afectate de cazuri confirmate de gripă porcină.

Astfel, fermele de porci nu sunt, cel puţin până la proba contrară, responsabile pentru epidemia de gripă care a izbucnit în Mexic, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animale (OIE), Bernard Vallat.

„Suntem în cadrul unor discuţii cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a determina care ar fi cea mai potrivită denumire”, a adăugat Vallat.

Crescătorii de porci din Uniunea Europeană au fost deja afectaţi de câteva săptămâni de o diminuare a preţurilor cărnii de porc, aceştia solicitând Comisiei Europene să intervină pentru a-i ajuta să traverseze această perioadă dificilă. Pentru moment, Comisia a refuzat să le acorde orice sprijin.