Ministerul Imigraţiei, desfiinţat din noul Guvern francez

Noul Guvern numit de preşedintele francez Nicolas Sarkozy este marcat de dispariţia contestatului Minister al Imigraţiei şi Identităţii Naţionale, dar şi de plecarea unor figuri simbolice ale deschiderii faţă de francezii proveniţi din rândul imigranţilor, Fadela Amara şi Rama Yade.

Urmărește
85 afișări
Imaginea articolului Ministerul Imigraţiei, desfiinţat din noul Guvern francez

Ministerul Imigraţiei, desfiinţat din noul Guvern francez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministerul Imigraţiei şi Identităţii Naţionale a fost înfiinţat odată cu formarea primului Guvern din timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy, după alegerile prezidenţiale din 2007. Crearea acestui minister, condus până duminică de un politician care iniţial făcuse parte din opoziţia socialistă, Eric Besson, a generat de la început polemici aprinse şi acţiunile sale au provocat mai multe controverse.

O dezbatere pe tema identităţii naţionale, condusă de la sfârşitul anului 2009 şi până la începutul anului 2010, a dat naştere unor derapaje rasiste şi a provocat indignarea opoziţiei de stânga şi a organizaţiilor de luptă împotriva rasismului şi de apărare a drepturilor omului.

Dosarul imigraţiei revine în prezent ministrului de Interne, Brice Hortefeux, reconfirmat în funcţie.

Primul Guvern din timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy a fost marcat de prezenţa mai multor oficiali proveniţi din rândul imigranţilor, în special Fadela Amara, de origine algeriană, care a fost secretar de stat pentru Politica urbană, şi Rama Yade, cea mai tânără din Guvern, de origine senegaleză, secretar de stat pentru Drepturile Omului, apoi secretar de stat în Ministerul Sportului.

Născută la Dakar şi sosită în Franţa la 11 ani, Rama Yade, în prezent în vârstă de 33 de ani, era necunoscută opiniei publice atunci când a intrat în Guvern.

Iubită de francezi, potrivit sondajelor, ea va rămâne cunoscută prin declaraţiile sale pline de impact. În decembrie 2007, secretarul de stat pentru Drepturile Omului a denunţat vizita în Franţa a preşedintelui libian Mouammar Kadhafi.

În prezent deţinând doar funcţia de consilier regional, din partea majorităţii UMP, ea a scris recent o carte în care pledează pentru un "pact naţional" în favoarea tinerilor.

Fiică a unor imigranţi algerieni, Fadela Amara, în vârstă de 46 de ani, era cunoscută pentru faptul că a militat împotriva violenţelor asupra femeilor în ghetouri. Ea a fondat şi o mişcare care pleda pentru egalitate, diversitate şi se declara împotriva vălului islamic.

În Guvern, "am putut (...) să măsor limitele inerţiei şi sectarismului", a declarat ea duminică, anunţându-şi intenţia de a reveni la militantism.

Un alt simbol al acestei deschideri dorite de preşedinte, Rachida Dati, intrată în acelaşi timp în Guvern în fruntea Ministerului Justiţiei, a încetat să îşi mai exercite funcţia la 23 iunie 2009, după ce a căzut în dizgraţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici