- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (04.07.2014, 20:32)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Sănătăţii bulgar: Monitorizările nu constată înrăutăţirea calităţii apelor pentru îmbăiere
Ministerul bulgar al Sănătăţii precizează că, până în prezent, doar la efectuarea analizei probelor de apă marină dintr-o zonă de îmbăiere - Plaja Ofiţerească din oraşul Varna - s-a constatat depăşirea normelor admisibile, probele din zonele învecinate neindicând abateri de la cerinţele obligatorii.
Urmărește
365 afișări
Ministerul Sănătăţii bulgar: Monitorizările nu constată înrăutăţirea calităţii apelor pentru îmbăiere (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)
"Rezultatele monitorizării efectuate în lunile mai şi iunie de către cele trei inspectorate regionale de sănătate (Dobrici, Varna şi Burgas) nu constată înrăutăţirea calităţii apelor pentru îmbăiere, ca notă generală, în urma ploilor abundente din aceste luni. Valorile primite referitoare la indicatorii microbiologici cercetaţi în zonele de îmbăiere sunt în conformitate cu cele legale, iar în cea mai mare parte din zone chiar şi cu cele mai înalte cerinţe recomandate privind calitatea apelor şi îmbăierea nu prezintă risc de sănătate pentru populaţie şi turiştii care îşi petrec concediile pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Până în prezent doar la efectuarea analizei probelor de apă din 30.06.2014 dintr-o zonă de îmbăiere - Plaja Ofiţerească din oraşul Varna - s-a constatat depăşirea normelor admisibile, astfel încât imediat după primirea rezultatelor Inspectoratul General de Sănătate Varna a impus interdicţia temporară de îmbăiere în această zonă şi a informat corespunzător populaţia, precum şi autorităţile regionale şi locale. În cazul unei eventuale îmbunătăţiri a apelor pentru îmbăiere, ce va fi pusă în evidenţă de laboratoarele de control, această zonă va fi redeschisă publicului pentru scăldat", se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii din Bulgaria, al cărui conţinut a fost difuzat vineri de Ministerul român de Externe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
MS bulgar menţionează că în această zonă de îmbăiere s-au constatat probleme legate de calitatea apei pentru îmbăiere şi cu alte prilejuri, în anii anteriori, cauza principală fiind constituită de "intrarea în cartierul din zona de îmbăiere a aşa numitului Kanal Şokarov, care adună apele pluviale dintr-o anumită parte a oraşului Varna şi zonelor de vile din jurul oraşului, foarte probabil şi din cauza racordării ilegale a unor canalizări care conţin reziduuri organice". Problema a fost ridicată în mai multe rânduri în atenţia instituţiilor la nivel regional şi municipal din oraşul Varna, de care depinde rezolvarea acestei probleme, precizează sursa citată.
"Probele apelor marine din zonele învecinate de îmbăiere din cartierele oraşului Varna nu arată abateri de la cerinţele obligatorii, iar utilizarea acestora pentru îmbăiere nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor", se mai arată în comunicatul MS bulgar.
Ministerul bulgar al Sănătăţii mai spune, "în legătură cu apariţia în mass-media a unor ştiri şi comentarii care se bazează pe declaraţiile diferitelor persoane, care nu reprezintă instituţii oficiale competente din Republica Bulgaria, referitoare la pericolul de îmbolnăvire cu hepatita de tip A în cazul utilizării apei de îmbăiere", că "în conformitate cu indicaţiile actuale ale Organizaţiei Mondiale de Sănătate privind siguranţa apelor naturale pentru recreere, în principiu, posibilitatea de îmbolnăvire cu hepatita A în cazul utilizării apelor naturale pentru îmbăiere sau sporturi nautice nu poate fi complet exclusă, dar riscul pentru aceasta este scăzut şi poate fi de interes doar în cazul unei infestări masive a apelor de îmbăiere cu reziduuri organice".
"Aşa cum s-a arătat mai sus, conform rezultatelor monitorizării efectuate, o asemenea manifestare nu este prezentă în zonele de îmbăiere ale litoralului bulgar în care nu există interdicţie de îmbăiere", precizează sursa citată.
"Ministerul Sănătăţii (din Bulgaria - n.r.)) nu a recomandat publicului şi turiştilor care îşi vor petrece concediile pe litoralul bulgăresc să se imunizeze în prealabil împotriva hepatitei de tip A şi respinge categoric o asemenea necesitate", se mai arată în comunicat.
Informaţiile privind rezultatele monitorizării calităţii apelor pentru îmbăiere se publică pe paginile de internet ale inspecţiilor de sănătate regionale corespunzătoare (Burgas, Varna şi Dobrici). Link-urile către aceste pagini au fost transferate şi pe pagina de internet a Ministerului bulgar al Sănătăţii.
MS bulgar precizează că, prin inspectoratele regionale de sănătate, va continua "monitorizarea necesară a calităţii apelor pentru îmbăiere şi în caz de necesitate va da dispoziţiile necesare şi va informa corespunzător populaţia şi turiştii aflaţi pe litoralul Mării Negre, precum şi organele competente şi alte persoane interesate şi instituţii pentru luarea măsurilor corespunzătoare (inclusiv în ceea ce priveşte interdicţia de îmbăiere) acolo şi când aceasta se impune în scopul eliminării riscului pentru sănătatea populaţiei".
Ministerul român de Externe a transmis comunicatul de presă, în traducere integrală, emis vineri după-amiază de Ministerul Sănătăţii din Bulgaria, "în continuarea atenţionării de călătorie transmise în această dimineaţă de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la constatarea unui rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică «Escherichia coli» şi «enterococi intestinali» în zona «Plaja ofiţerilor-Varna», după cum semnala comunicatul emis de Inspecţia Regională de Sănătate Varna la 3 iulie 2014".
MAE recomandă totodată consultarea periodică atât a site-urilor de specialitate, cât şi a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.
În comunicatul de presă transmis vineri dimineaţă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre că, potrivit informaţiilor publicate de specialiştii bulgari în hepatologie, în urma inundaţiilor provocate de ploile puternice care au afectat Portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.
"Inspecţia Regională de Sănătate Varna a comunicat, la 3 iulie 2014, că, urmare a unor analize ale apei de mare din zona «Plaja ofiţerilor- Varna», s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică «Escherichia coli» şi «enterococi intestinali». Specialiştii recomandă turiştilor să nu consume midii crude, să utilizeze duşul după băile în mare, să respecte cu stricteţe regulile igienico-sanitare şi, pentru siguranţă, cei care îşi petrec vacanţa pe litoralul bulgăresc în acest an să se vaccineze împotriva hepatitei A", au precizat reprezentanţii MAE.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe