- Home
- Externe
- BRUXELLES, (18.12.2014, 14:08)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Miniştrii de Externe din cadrul UE au lansat discret un dispozitiv de evaluare a statului de drept
Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au decis marţi organizarea unui "dialog" anual asupra statului de drept în Europa, în cadrul Consiliului European, un "proiect minimalist faţă de problemele de fond ridicate de exemplu de Ungaria şi România", comentează joi portalul EurActiv.fr.
Urmărește
398 afișări
Miniştrii de Externe din cadrul UE au lansat discret un dispozitiv de evaluare a statului de drept (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Ediţia în franceză a portalului citează exemplul unor încălcări frecvente ale statului de drept în Ungaria, o ţară în care Guvernul condus de conservatorul populist Viktor Orban a pus în aplicare o lege controversată a presei, şi-a consolidat controlul asupra Băncii centrale şi sistemului judiciar. Celălalt exemplu citat de Euractiv este cazul României, în care premierul de centru-stânga Victor Ponta "a încercat să supună Curtea Constituţională şi a recurs la ordonanţe de urgenţă pentru a modifica statutul unor instituţii fundamentale".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
După ce acţiunile Comisiei Europene (CE) faţă de asemenea evoluţii şi-au dovedit limitele, Germania, Danemarca, Finlanda şi Olanda au propus ca statele membre ale Uniunii Europene (UE) să creeze şi aplice un nou mecanism pentru a apăra principiile statului de drept. Ele au argumentat că, dacă UE a înregistrat progrese în probleme de guvernanţă economică, poate face acelaşi lucru în acest domeniu.
Uniunea dispune deja, potrivit Articolului 7, alineatul 3 din Tratatul Uniunii, de posibilitatea de a suspenda dreptul de vot al unui stat membru care încalcă tratatele europene. Problema este că acest instrument juridic este considerat o adevărată "bombă nucleară", iar din această cauză este avut în vedere un nou dispozitiv care să găsească o cale de mijloc între suspiciuni de încălcare a statului de drept şi recurgerea la dispozitive juridice considerate disproporţionate. Parlamentul European (PE) a cerut deja CE, în trecut, să propună un instrument comunitar în acest sens.
Preşedinţia italiană a UE a prezentat un document - "Respectarea statului de drept în UE" - care inventariază situaţia instrumentelor de monitorizare a respectării principiilor statului de drept în cadrul UE. Documentul propune ca rolul de a contribui la crearea unei abordări comune în privinţa respectării statului de drept în acord cu tratatele să revină Consiliului, din care fac parte statele membre. Însă textul îndeamnă la adoptarea unei "abordări bazate pe date factuale", care urmează să fie definite ulterior.
La finalul reuniunii de marţi, miniştrii europeni au decis ca în cadrul Consiliului să aibă loc, o dată pe an, un "dialog" în baza unor documente pregătite de către ambasadorii europeni. Membrii Consiliului sunt cei care vor lua decizia de a iniţia sau nu dezbateri pe anumite teme, potrivit Euractiv, care adaugă că dispozitivul urmează să fie evaluat la sfârşitul lui 2016.
Portalul cataloghează această iniţiativă ca "timidă", argumentând că statele membre nu au oferit spaţiu de manevră suplimentar CE pentru a evalua respectarea statului de drept.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Situaţia democraţiei, statului de drept şi drepturilor omului din Ungaria, dezbătută în PE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe