- Home
- Externe
- BRUXELLES, (10.03.2016, 12:00)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Miniştrii de Interne UE discută planul de acţiune cu Turcia după închiderea rutei din Balcani
Miniştrii de Interne din statele membre UE se reunesc joi şi vineri la Bruxelles pentru a discuta despre criza migraţiei şi planul de acţiune schiţat de către Uniune şi Turcia, după ce ruta din Balcani a migraţiei a fost închisă, relatează AFP în pagina electronică.
Urmărește
201 afișări
Miniştrii de Interne UE discută planul de acţiune cu Turcia după închiderea rutei din Balcani
Însă, potrivit unor diplomaţi, preşedintele Uniunii Europene Donald Tusk lucrează în continuare, împreună cu Ankara, la propunerile prezentate de Turcia, înainte ca acestea să fie discutate de către statele membre UE.
Aceste propuneri-şoc prezentate de către Turcia luni, la Bruxelles, în cadrul unui summit cu UE, ar urma să se afle în centrul discuţiilor miniştrilor de Interne în cea de a doua zi a reuniunii, vineri.
Partea cea mai spectaculoasă a schiţei de acord UE-Turcia - contestată de către ONG-uri şi care nu este acceptată de toţi Cei 28 - ar prevedea ca Ankara să accepte readmisia pe teritoriul său a tuturor migranţilor care ajung în mod clandestin în Grecia, inclusiv a sirienilor care fug de războiul care le devastează ţara.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
În schimb, europenii s-ar angaja ca pentru fiecare sirian reprimit de Ankara să transfere un refugiat sirian din Turcia către teritoriul UE.
Ankara a cerut Bruxellesului, de asemenea, o dublare - de la trei la şase miliarde de euro - a valorii ajutorului promis de către Uniune şi destinat găzduirii celor aproximativ 2,7 milioane de sirieni care se află deja pe teritoriul turc.
Turcia a solicitat totodată ridicarea "până în iunie" a vizelor impuse de către statele membre Schengen cetăţenilor săi. Ea reclamă în acelaşi timp o accelerare a negocierilor în vederea aderării la blocul european.
Liderii europeni urmează să studieze şi să finalizeze planul de acţiune cu Turcia - menit să "schimbe datele" problemei migraţiei - până la viitorul summit, prevăzut în perioada 17-18 martie, la Bruxelles.
"Ruta din Balcani nu mai există"
Ruta din Balcani a fost închisă miercuri, după ce Slovenia a decis să nu mai lase refugiaţi să-i tranziteze teritoriul, o măsură menită să descurajeze migranţii să plece către Europa, dar care sporeşte riscul unei crize umanitare în Grecia.
"Ruta (din Balcani) a imigraţiei clandestine nu mai există", şi-a exprimat satisfacţia premierul sloven Miro Cerar, a cărui declaraţie a fost reluată de Croaţia şi Serbia.
Începând de luni, Macedonia nu a mai lăsat să intre pe teritoriul său niciun migrant dinspre Grecia.
"Mulţumesc ţărilor din Balcanii de Vest pentru că au pus în aplicare o parte a strategiei globale UE în gestionarrea crizei migraţiei", a declarat preşedintele UE Donald Tusk.
Cu excepţia unor cazuri "umanitare", de-acum sunt autorizaţi să intre în ţările respective numai migranţii care doresc să ceară azil în acestea - o infimă minoritate în rândul celor aproximativ 850.000 de persoane care au debarcat pe insulele greceşti anul trecut, după ce au plecat de pe coastele turce, cu scopul de a ajunge în nordul Europei, în principal în Germania.
Începând din vară a fost creat un coridor, folosit de către azilanţi, de-a lungul acestui itinerar. Însă, în urma seriei de restricţii impuse în ultimele săptămâni la frontiere - începând din Macedonia şi până în Austria - numărul migranţilor primiţi s-a redus deja.
"Îi descurajăm pe oameni să plece către Europa. Nu vor mai fi lăsaţi să treacă, un lucru care a atras un număr tot mai mare de migranţi", a declarat şeful diplomaţiei austriece Sebastian Kurz, după ce Slovenia şi-a anunţat decizia.
O consecinţă imediată a fost faptul că între 1.500 şi 2.000 de migranţi erau blocaţi miercuri în Serbia, de unde nu-şi puteau continua drumul, potrivit misiunii Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).
40.000 de migranţi blocaţi în Grecia
Ungaria a anunţat o suplimentare a trupelor la frontierele unde a instalat deja sârmă ghimpată, către Serbia şi Croaţia. Starea de "criză a migraţiei" - aflată în vigoare de mai multe luni în regiunile de frontieră tranzitate vara trecută de mii de migranţi - a fost extinsă la nivel naţional de către Guvernul lui Viktor Orban.
Miercuri, la Strasbourg, eurodeputaţi din toate formaţiunile au criticat extrem de dur proiectul de acord UE-Turcia, acuzându-i pe liderii europeni că au "cedat şantajului" Ankarei.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe