APCoE regretă „absenţa oricărui semn tangibil de satisfacere a pretenţiilor sale cu privire la anchetele penale” pornite mai ales împotriva fostului ministru de Interne, Iuri Luţenko, fostului vicepremier al Justiţiei, Evgheni Korniciuk, şi Iuliei Timoşenko.
„Într-o declaraţie adoptată în comisie permanentă la Paris, APCoE a reamintit că a cerut, fără succes, Ucrainei să modifice prevederile Codului său Penal care sancţionează „decizii politice normale” după ce a trecut o perioadă de timp de la luarea acestora.
APCoE califică drept „inechitabil” procesul în urmă căruia Luţenko a fost condamnat pe 27 februarie la patru ani de închisoare, „pentru infracţiuni care nu justifică pedeapsa cu închisoarea”.
„Faptul că fostul premier, Timoşenko, rămâne în închisoare şi recenta condamnarea a lui Luţenko, în pofida stării lor de sănătate care se deteriorează grav, consolidează impresia de justiţie selectivă”, a declarat adunarea.
Ea „invită imediat autorităţile ucrainiene – cu precădere pe preşedinte – de a revizui în regim de urgenţă toate mijloacele legale aflate la dispoziţia lor pentru a elibera pe aceşti membri ai fostului Guvern şi a le permite de a participa la viitoarele alegeri legislative”.
Membri ai APCoE se vor deplasa în Ucraina în ultima săptămână a lunii martie şi speră să se întalnească cu membrii deţinuţi ai fostului Guvern.
APCoE este compus din reprezentanţi ai parlamentelor celor 47 de state membre ale Consiliului Europei, o organizatie pan-europeană cu sediul la Strasbourg, şi care nu trebuie confundată cu Uniunea Europeană şi cele 27 de state membre.