- Home
- Externe
- (13.04.2023, 00:12)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministru francez: Franţa şi UE vor independenţă, dar rămân aliaţi "puternici" ai Statelor Unite
Franţa şi Uniunea Europeană vor să aibă o linie politică independentă de Statele Unite şi de China, dar vor rămâne aliaţi "puternici" ai Washingtonului, afirmă ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, pe fondul criticilor referitoare la abordarea preşedintelui Emmanuel Macron.
Urmărește
392 afișări
Sursa foto: Profimedia
"Noi vrem ca Europa să fie suverană. În problemele geopolitice, în problemele industriale şi tehnologice, vrem ca Europa să fie mai independentă. Acest lucru a fost esenţa politicii franceze de mai mult de şase ani", a afirmat Bruno Le Maire, potrivit agenţiei Reuters, cu ocazia reuniunilor Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.
Bruno Le Maire a precizat că preşedintele Emmanuel Macron a discutat cu omologul său din SUA, Joseph Biden, înaintea vizitei de stat în China, subliniind că Parisul, Washingtonul şi Uniunea Europeană au o "abordare coordonată" în relaţia cu Beijingul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Vrem să avem interacţiuni cu Administraţia Chinei, întrucât credem că aceasta este cea mai bună modalitate de a obţine anumite rezultate concrete", a argumentat Bruno Le Maire, subliniind că Franţa şi Uniunea Europeană rămân "aliaţi puternici şi de încredere ai Statelor Unite ale Americii".
"Cerem Chinei să reducă" activităţile militare în apropierea Taiwanului, a insistat Bruno Le Maire.
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat în cursa electorală din 2024, a criticat marţi atitudinea preşedintelui Franţei. "Este o lume nebună, iar Statele Unite nu au nimic de spus", a afirmat Donald Trump într-un interviu acordat Fox News, acuzându-l pe preşedintele Macron că încearcă să intre în graţiile Chinei.
Emmanuel Macron a reiterat, miercuri, poziţia privind autonomia strategică a Uniunii Europene, argumentând că, în relaţia cu Statele Unite, parteneriatul "nu înseamnă a fi vasal", pe fondul polemicilor generate de afirmaţii referitoare la statutul Taiwanului.
"A fi aliat nu înseamnă a fi vasal, nu înseamnă că nu avem dreptul de a gândi singuri. Franţa este favorabilă menţinerii actualului statut al Taiwanului, susţine politica «o singură Chină» şi încearcă soluţionarea pe cale paşnică a crizei" dintre Beijing şi Taipei, a declarat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Figaro, într-o conferinţă de presă organizată în oraşul olandez Amsterdam.
Preşedintele Franţei declarase anterior, cu ocazia unei vizite de stat în China, că Uniunea Europeană nu trebuie să urmeze strict politicile Washingtonului sau Beijingului în problema Taiwanului. "Cel mai rău lucru ar fi ca noi, europenii, să devenim imitatori, să ne adaptăm la ritmul american sau la reacţiile exagerate ale Chinei", afirmase Macron într-un interviu acordat publicaţiilor Les Échos şi Politico. Emmanuel Macron a pledat pentru consolidarea "autonomiei strategice" a Uniunii Europene, cerând "intensificarea industriei apărării" europene şi "accelerarea luptei în domeniile nuclear şi al energiilor regenerabile".
"Preşedintele Republicii îşi asumă în totalitate afirmaţiile", a declarat miercuri un oficial de la Paris, sub protecţia anonimatului.
În cursul vizitei în Olanda, preşedintele Franţei a reafirmat ideea consolidării suveranităţii Uniunii Europene. "Trebuie să ne configurăm direcţia prin alegerea interlocutorilor. Trebuie să încercăm să fim mai degrabă decidenţi, decât să ni se impună reguli". În cursul pandemiei, "am înţeles că eram dependenţi de un număr mare de medicamente şi de numeroase alte lucruri. Trebuie să reducem această dependenţă, pentru a ne consolida identitatea şi suveranitatea", a afirmat Emmanuel Macron în discursul rostit marţi la Institutul Nexus din Haga. Macron a cerut acţiuni de protejare a intereselor Uniunii Europene în relaţia cu Statele Unite, pe fondul disputelor generate de subvenţiile ecologice aplicate de Washington. "Avem dreptul să dăm dovadă de protecţionism în anumite sectoare critice. Trebuie să ne protejăm interesele. În cazul în care considerăm că interesele noastre strategice riscă să fie compromise, trebuie să trecem la acţiuni", a insistat Macron.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Reuters: China încearcă, prin primirea generoasă a lui Macron, să îndemne Franţa să contracareze SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe