Aceasta este, într-adevăr, una dintre măsurile prevăzute pentru „creşterea atractivităţii serviciului în armată”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, pentru AFP.
Armata germană, Bundeswehr, constrânsă să se profesionalizeze după renunţarea la serviciul obligatoriu, votată în decembrie, trebuie să înceapă să caute recruţi.
„Trebuie să extindem regulile, pentru ca locuitorii teritoriului, dacă sunt capabili şi apţi să fie încorporaţi în forţele armate, să poată să fie încorporaţi, chiar dacă nu posedă naţionalitatea germană”, se arată în proiectul aflat în pregătire la minister, citat de Focus.
Această măsură de deschidere „către noi potenţialuri” este dictată de îmbătrânirea demografică a ţării, a subliniat purtătorul de cuvânt al ministerului, în contextul în care Germania este una dintre ţările de pe continentul european care îmbătrânesc cel mai rapid.
Între alte măsuri de atragere, ministrul prevede crearea, în anumite unităţi ale armatei, a unor „camere de lucru care pot găzdui copii”, inclusiv creşe, şi preluarea în grijă a copiilor, pe timpul vacanţelor. În plus, vor fi posibile concedii fără plată. Iar în caz de raliere la sectorul privat, vor fi acordate în continuare drepturile de pensie, precizează Focus.
Parlamentul german a votat, în decembrie, renunţarea la serviciul obligatoriu, în cadrul unei reduceri a efectivelor militare de la 250.000 la 185.000 de soldaţi.
Serviciul obligatoriu, militar sau civil, care era de 18 luni înaintea Reunificării, în urmă cu 20 de ani, a fost redus, în etape, la şase luni.
Începând din martie, Bundeswehr nu va mai recruta decât voluntari, cel mult 15.000 pe an, pentru un serviciu militar pe perioadă scurtă. Armata va fi alcătuită din aproximativ 170.000 de profesionişti.