- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (23.03.2015, 09:56)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul britanic al Apărării: Împărtăşesc îngrijorarea României privind securitatea pe Marea Neagră
Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a spus, luni, după întâlnirea cu ministrul Mircea Duşa, că Marea Britanie va participa cu trupe în cele două comandamente NATO care vor funcţiona în România, subliniind, totodată, că împărtăşeşte îngrijorarea privind securitatea pe Marea Neagră.
Urmărește
1270 afișări
Michael Fallon (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Ministrul român al Apărării, Mircea Duşă, a declarat, după întâlnirea avută, luni dimineaţă, cu omologul său britanic, Michael Fallon, că a discutat cu acesta despre situaţia politico-militară din zonă ca urmare a crizei din Ucraina şi a anexării Crimeei de către Rusia, dar şi despre situaţia de securitate pe Marea Neagră şi despre măsurile care trebuie luate de cele două state pentru a asigura pe Marea Neagră o prezenţă permanentă, prin rotaţie, a capabilităţilor NATO.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Un prim subiect abordat se referă la securitatea şi la situaţia politico-militară din zona noastră ca urmare a crizei din Ucraina şi anexării de către Rusia a Crimeei, dar şi situaţia de securitate pe Marea Neagră şi măsurile pe care trebuie să le luăm împreună pentru a asigura o prezenţă permanentă, prin rotaţie, pe Marea Neagră a capabilităţilor NATO. De asemenea, am analizat stadiul cooperării noastre în NATO între cele două ministere, am discutat despre modul în care se îndeplinesc măsurile de reasigurare pe flancul estic al NATO şi al Uniunii Europene, ca urmare a măsurilor stabilite la Summitul din Ţara Galilor şi a măsurilor stabilite de miniştrii Apărării la şedinţa NATO de acum o lună. L-am felicitat pe domnul ministru că Marea Britanie şi-a asumat rolul de naţiune-cadru în perioada 2016-2018 privind crearea forţei de reacţie rapidă şi că România va fi prezentă în cadrul acestei capabilităţi militare cu capabilităţile care vor rezulta în urma conferinţelor de generare a forţei", a declarat Mircea Duşa.
El a mai spus că în discuţiile cu ministrul britanic al Apărării a vorbit şi despre creşterea bugetului alocat Apărării la 2%, pentru a asigura înzestrarea şi modernizarea Armatei.
"Am discutat despre relaţiile între cele două ministere, bilaterale, şi am apreciat şi i-am mulţumit domnului ministru pentru prezenţa în România a militarilor Marii Britanii la exerciţiile pe care le-am organizat în anul 2014, dar şi pentru prezenţa la exerciţiile de amploare pe care le organizăm în anul 2015. Şi, aşa cum am precizat şi ieri (duminică - n.r.) la Câmpia Turzii, militarii englezi vor fi prezenţi la exerciţiile din poligonul Smârdan, care se vor organiza la începutul lunii aprilie. Am discutat, de asemenea, despre planificarea în continuare a exerciţiilor comune, atât în România, cât şi în alte state ale Uniunii Europene şi ale NATO. Am abordat şi câteva aspecte legate de cooperarea în domeniul industriei de apărare", a mai afirmat Mircea Duşa.
Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a spus, la rândul său, că Marea Britanie va participa cu trupe în cele două comandamente NATO care vor funcţiona în România.
"I-am promis domnului ministru că vom fi împreună cu trupe în cele două comandamente care vor fi stabilite pe teritoriul dumneavoastră şi am salutat angajamentul pe care domnul ministru şi l-a luat ca să susţină Marea Britanie în rolul de naţiune-cadru pe care şi-l va asuma începând cu 2017. De asemenea, am împărtăşit îngrijorarea pe care România o are în ceea ce priveşte securitatea în Marea Neagră.
El a mai anunţat că în luna octombrie unul dintre cele mai noi distrugătoare ale Marinei Regale Britanice se va afla la Constanţa.
”Vreau să vă anunţăm, astăzi, oficial, că unul dintre cele mai noi distrugătoare ale Marinei Regale Britanice va fi prezent la Constanţa, în luna octombrie”, a spus Fallon.
Potrivit acestuia, ”sistemul de apărare antirachetă este unul defensiv, aşa cum spune şi numele, aşa cum este şi Alianţa NATO, una defensivă”.
”Avem dreptul să ne apărăm în acest format de alianţe de state”, a adăugat ministrul britanic al Apărării.
Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, va fi primit, luni, şi de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, şi se va întâlni cu premierul Victor Ponta.
Vizita lui Michael Fallon are loc la două luni de la vizita în România a ministrului britanic de Externe, Philip Hammond.
Două centre de comandă şi control ale NATO vor fi înfiinţate în România, iar acolo vor activa militari români, dar şi din alte state membre, au decis, la începutul lunii februarie, miniştrii Apărării din statele membre ale Alianţei, care s-au reunit la Bruxelles.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, declara, recent, că cele două comandamente NATO vor funcţiona în Bucureşti, urmând să fie operaţionale în 2016 şi 2018.
Mircea Duşa spunea că, în contextul noilor provocări de securitate de pe flancul estic, România şi-a exprimat intenţia de pune la dispoziţia Alianţei Nord- Atlantice un comandament multinaţional de divizie, precum şi de a găzdui o structură multinaţională de integrare a forţelor.
Duşa arăta că şi-a propus ca, într-o primă etapă, să se poată atinge starea operaţională a unităţilor, pentru integrarea forţelor NATO, până în luna iunie, iar până la Summit-ul din Polonia, din 2016, să fie realizată capacitatea operaţională completă.
El mai afirma că, în ceea ce priveşte comandamanentul naţional de divizie, preconizează realizarea capacităţii operaţionale iniţiale până în 2016, iar cea completă, până în 2018.
Citeşte şi:
Duşa: Vreau ca primul comandament NATO de comandă din România să fie operaţional în luna iunie
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe