Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, sugerează că Rusia ar putea să se facă vinovată de o crimă de război în Siria

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a sugerat că Rusia ar putea să fie vinovată de o crimă de război în Siria în cazul în care forţele sale au comis atacul asupra unui convoi umanitar în apropiere de Alep, informează site-ul postului BBC News.

Urmărește
3340 afișări
Imaginea articolului Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, sugerează că Rusia ar putea să se facă vinovată de o crimă de război în Siria

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, sugerează că Rusia ar putea să se facă vinovată de o crimă de război în Siria (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Un raid aerian ar fi vizat un convoi umanitar în apropiere de Alep, în urma atacului decedând aproximativ 20 de persoane, inclusiv un voluntar al Semilunei Roşii, se afirmă într-un comunicat dat publicităţii de organizaţia umanitară Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, potrivit site-ului postului France24.

Mai multe camioane care transportau ajutoare umanitare au fost vizate de raiduri aeriene în provincia Alep, la câteva ore după ce a expirat armistiţiul din această ţară, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de Le Figaro.

Boris Johnson a declarat că există posibilitatea ca acest convoi să fi fost în mod deliberat vizat de forţele ruse.

Preşedintele Vladimir Putin "nu doar (...) că pune revolverul în mâna (preşedintelui sirian Bashar al-)Assad," a declarat ministrul britanic pentru postul BBC. "Uneori chiar el este cel care trage cu revolverul. Ar trebui să analizăm dacă atunci când se stabileşte ţinta nu cumva se face în cunoştinţa de faptul că sunt vizate ţinte civile nevinovate. Asta constituie o crimă de război," a adăugat Johnson.

Statele Unite au anunţat că două avioane ruse de luptă ar fi fost implicate în atacul asupra convoiului, însă Rusia a respins categoric acuzaţiile şi în schimb a indicat bombardamentul rebelilor sau o dronă americană ca posibile cauze pentru distrugerea convoiului umanitar.

Boris Johnson a mai afirmat că Rusia "este vinovată de prelungirea duratei războiului (din Siria), pe care l-a făcut mult mai sângeros," scrie Reuters, care citează postul britanic BBC.

Confruntările dintre forţele loiale regimului de la Damasc şi cele ale opoziţiei s-au intensificat după eşuarea unui armistiţiu mediat de Rusia şi Statele Unite, care a reuşit să stopeze luptele timp de o săptămână, în luna septembrie.

Noua ofensivă guvernamentală, sprijinită de Rusia, în zona oraşului Alep pare să facă imposibilă o soluţie diplomatică pentru încetarea ostilităţilor.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească duminică, la cererea Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei, pentru a discuta situaţia tot mai îngrijorătoare din Siria.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici