Ministrul canadian al Apărării: Rusia nu reprezintă o ameninţare militară iminentă pentru NATO

Canada nu percepe Rusia ca pe o ameninţare militară iminentă pentru NATO, a declarat ministrul canadian al Apărării, Harjit Singh Sajjan, în cadrul unei întâlniri cu omologul său leton, Raimonds Bergmanis, a transmis Departamentul canadian pentru Apărare Naţională, relatează site-ul agenţiei Tass.

Urmărește
575 afișări
Imaginea articolului Ministrul canadian al Apărării: Rusia nu reprezintă o ameninţare militară iminentă pentru NATO

Ministrul canadian al Apărării: Rusia nu reprezintă o ameninţare militară iminentă pentru NATO

"Ministrul Sajjan a reiterat faptul că, deşi Canada nu percepe Rusia ca pe o ameninţare militară iminentă pentru NATO, Canada consideră că Alianţa trebuie să monitorizeze îndeaproape activităţile militare ale Rusiei, în special pe fondul limbajului şi comportamentului agresiv al Rusiei. Ministrul Sajjan şi ministrul Bergmanis şi-au reafirmat interesul pentru promovarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, pentru formare şi schimb de experienţă. Ministrul Bergmanis a prezentat planuri de consolidare a infrastructurii militare din Letonia, care vor fi benefice nu numai pentru forţele armate letone, cât şi pentru trupele NATO din Letonia", se arată într-un comunicat.

În cadrul summitului NATO de la Varşovia din iulie 2016, s-a luat decizia de a detaşa patru batalioane multinaţionale în ţările baltice (Letonia, Lituania şi Estonia) şi Polonia. Fiecare din aceste grupuri de luptă este format din aproximativ 1.000 de militari. Canada conduce batalionul detaşat în Letonia.

Reprezentantul Permanent al Rusiei la NATO, Alexander Gruşko, a susţinut în repetate rânduri că decizia de a detaşa batalioane NATO în ţările din Europa de Est este în contradicţie cu Actul Fondator NATO-Rusia din 1997, privind relaţiile, cooperarea şi securitatea reciproce.

Relaţiile dintre Rusia şi NATO au ajuns la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, după anexarea ilegală a Crimeei în 2014 şi susţinerea de către Rusia a separatiştilor din estul Ucrainei.

La finele lunii decembrie 2017, NATO şi-a exprimat îngrijorarea faţă de un sistem de rachete al Rusiei care are putea fi echipat cu focoase nucleare, susţinând că încalcă prevederi ale Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat în timpul Razboiului Rece.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici