Prima pagină » Știri externe » UPDATE: Alerta de tsunami declanşată după cutremurul din Japonia a fost anulată

UPDATE: Alerta de tsunami declanşată după cutremurul din Japonia a fost anulată

(Adaugă informaţii despre epicentrul seismului şi despre situaţia la centrala nucleară Fukushima.)
11 apr. 2011, 15:59, Știri externe

Autorităţile nipone au anulat luni alerta de tsunami pe care au declanşat-o pentru coasta pacifică din nord-estul Japoniei, după un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,1, relatează AFP.

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,1, s-a produs luni în nord-estul Japoniei, în apropiere de centrala nucleară Fukushima, provocând o alertă de tsunami. Alimentarea cu electricitate a trei reactoare de la Fukushima a fost întreruptă scurt timp.

Seismul, produs la ora locală 17.16 (11.16, ora României), a avut magnitudinea de 7,1, potrivit Institutului american de Geofizică (USGS). Epicentrul a fost localizat pe uscat, la o adâncime de doar zece kilometri, în sudul prefecturii Fukushima, deja afectată de seismul cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami devastator la 11 martie, soldat cu aproximativ 27.000 de morţi.

Televiziunea publică NHK a difuzat o hartă ce arăta coastele pacifice care ar fi putut fi afectate de un tsunami cu înălţimea de până la un metru. După o oră, alerta de tsunami a fost anulată şi niciun val anormal nu a fost semnalat.

Seismul a fost resimţit şi la Tokyo, oraş situat la 170 de kilometri spre sud, unde mai multe clădiri s-au clătinat.

Poliţia a anunţat că un vehicul a fost acoperit de o alunecare de teren în prefectura Fukushima.

Cutremurul a fost resimţit până la Tokyo, la 163 de kilometri mai la sud, unde clădirile s-au clătinat câteva zeci de secunde.

Compania Tokyo Electric Power (Tepco) a cerut imediat evacuarea zonei afectate de seismul şi tsunamiul din 11 martie.

Alimentarea cu electricitate a reactoarelor 1, 2 şi 3 a fost întreruptă scurt timp din cauza cutremurului, oprindu-se pompele care au rolul injectării combustibililor de răcire.

„Alimentarea cu energie electrică a fost reluată în jurul orei 18.05, după o întrerupere de 50 de minute”, a declarat Hidehiko Nishiyama, purtătorul de cuvânt al Agenţiei nipone pentru Siguranţa Nucleară.

„Verificăm dacă au existat probleme cu securitatea reactoarelor. Trebuie să aşteptăm puţin pentru a vedea dacă a existat vreun impact”, adaugă el.

Nishiyama a precizat că la reactoarele 4, 5 şi 6 nu s-au înregistrat probleme.