„Este timpul să mergem mai departe cu o uniune europeană de apărare, care practic ar fi un fel de Schengen pentru apărare,” a declarat Ursula von der Leyen, aflată în vizită în Lituania, unde Berlinul va conduce un grup de luptă cu rol de descurajare împotriva unei potenţiale agresiuni ruse.
„Este ceea ce americanii se aşteaptă de la noi să facem,” a completat ministrul.
„Când atâtea ameninţări ne înconjoară, ştim că nicio ţară nu le poate face faţă de una singură. Însă împreună, noi europenii, suntem foarte puternici dacă ne îmbunătăţim capabilităţile,” a mai spus von der Leyen.
Statele din Uniunea Europeană discută de mai mult timp posibilitatea unor legături mai strânse şi în domeniul apărării, fără însă a submina NATO, în special în contextul creşterii agresivităţii Rusiei şi intensificarea conflictelor din Orientul Mijlociu.
În trecut, Londra s-a opus creării unei armate europene, dar decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană înlătură un obstacol din calea unei cooperări defensive europene mai profunde, acţiune favorizată de Germania, Franţa şi de multe dintre statele din estul Europei.
Recent, cancelarul german Angela Merkel a oferit susţinere iniţiativei de organizare a mai multor exerciţii militare comune cu forţele militare ale celor trei republici baltice, care se simt vulnerabile în faţa acţiunilor agresive ale Moscovei.